Columns, korte verhalen, poëzie

Ja, ik wil!

Gedichten voor Willem-Alexander en Maxima (Meulenhoff, 2002)

Een bijzondere bundel uitgebracht ter ere van het koninklijk huwelijk, en door Job Cohen aangeboden aan het echtpaar. Clark Accord droeg hier een gedicht aan bij.

Met eigen ogen

Dit jaar is het 140 jaar geleden dat in de Nederlandse koloniën de slavernij werd afgeschaft. Dat gebeurde op 1 juli 1863. In Suriname wordt deze dag jaarlijks op grootse wijze gevierd en is keti koti – zoals de dag genoemd wordt – een nationale feestdag. In Nederland is het thema slavernij met name sinds de komst van het slavernijmonument en de discussie daaromheen een veelbesproken onderwerp geworden.
Hoewel de slavernij driehonderd jaar geleden heeft plaatsgevonden in een tijd dat de wereld gekenmerkt werd door koloniale machtsverhoudingen en uitbuiting, is de erfenis hiervan nu nog steeds zichtbaar. Aan de hand van interviews in Nederland en Suriname laten Clark Accord en Nina Jurna zien dat deze erfenis zowel op cultureel als op sociaal/maatschappelijk gebied nog steeds diep geworteld is in zowel de Nederlandse als de Surinaamse samenleving. Het resultaat is een openhartig tijdsdocument, met emotionele en shockerende interviews, die zeker veel discussie zullen uitlokken! In 1999 verscheen Clark Accords debuutroman “De koningin van Paramaribo”, een groot succes in Nederland en buitenland. Nina Jurna is correspondente voor het RTL Nieuws en Het Parool in Suriname en Brazillie. Daarnaast doet zij productie- en researchwerk voor documentaires voor o.a. NPS. 

Shirley In Allochtonie

‘Shirley in Allochtonië’ is een bundeling columns waarin Clark Accord naar de Nederlandse samenleving kijkt door een Surinaamse bril, bijgestaan door zijn nicht Shirley, een moderne jonge vrouw die in de Nederlandse maatschappij is geworteld maar duidelijk haar Surinaamse afkomst met zich meedraagt. Een vrouw van deze tijd dus. Naast de reeks columns over Shirley bevat deze bundeling de serie ‘Black holocaust'(over slavernij), ‘Moroccan Blues’ (waarin een bevriende Marokkaanse zangeres aan het woord komt) en ‘Waar ligt Allochtonië?’ (waarin Accord op zoek gaat naar het magische land waar mensen van allochtone achtergrond vandaan schijnen te komen).

Una casa particular

Voor mij ben je hier; verhalen van de jongste generatie Surinaamse schrijvers.

Samengesteld en geredigeerd door Michiel van Kempen. Meulenhoff, Amsterdam 2010, pp. 75-85. (verhaal)