De Ware Tijd

Weekendeditie 17-19 mei 2024 – Pagina 11

DWT – Vrijdag 17 mei 2024 – P11 in JPG

ATV-Networks – 12e Clark Accord lezing

UITNODIGING

12e Clark Accord Lezing

Je bent van harte welkom op de 12 e Clark Accord Lezing met een gouden randje.

We vieren in Paramaribo, leven en werk van de schrijver Clark Accord.
In het bijzonder vieren wij het 25 jarig jubileum van de debuutroman:

“de koningin van Paramaribo”.DE GROTE ONTHULLING
25 jaar Koningin van Paramaribo

Kunstenares Corina Klaassens hoorde ten overstaande van het 240 koppen tellende publiek in de zaal dat haar kunstwerk van Clark Accord :

“het enige schrijversportret is die in de OBA hangt”

DE GROTE ONTHULLING
25 jaar Koningin van Paramaribo

De 33ste druk van de debuutroman van Clark Accord (1961-2011) is de bevestiging van het succes van de bestseller, die in het Duits, Fins, en Spaans is vertaald. We wachten op de Engelse vertaling. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar liet op 6 maart 2024 in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) weten, dat de inspanning van de Clark Accord Foundation (CAF) haar doel waarmaakt. CAF is na het overlijden van Clark Accord opgericht door familie, vrienden en fans om ervoor te zorgen dat het gedachtegoed van Clark blijft bestaan. Jaarlijks wordt er op de sterfdag van Clark Accord een evenement, de Clark Accord Lezing georganiseerd, in Suriname en Nederland waarbij ook een schrijfwedstrijd wordt uitgerold onder de titel Sori Yu Talenti (laat jouw talent zien) waarvan de winnaar een award ontvangt. Dit jaar is de geboortedag 6 maart van Clark Accord, aangegrepen door de OBA, want het is Boekenweek en dus een goede gelegenheid om hem te memoreren maar meer nog om een geschilderd portret te onthullen. Omdat zijn debuutroman vijfentwintig jaar geleden uitkwam werd het evenement ook meer luister bijgezet. De Koningin van Paramaribo wordt nog steeds gelezen en verkocht naast andere titels van de schrijver. Het evenement van 6 maart 2024 kreeg de titel mee van “de Grote Onthulling” wat verwees naar het in bruikleen afstaan van het geschilderd portret van Clark door de CAF aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam wat plechtig gebeurde. Kunstenares Corina Klaassens hoorde ten overstaande van het 240 koppen tellende publiek in de zaal dat haar kunstwerk van Clark Accord het enige schrijversportret is die in de OBA hangt. Anat Harel, programma-manager OBA, voegde er aan toe dat het portret daarom alleen al bijzonder is naast het feit dat niet eerder een schrijver met Surinaamse roots een dergelijk eerbetoon ten deel is gevallen in de OBA. Zij plaatste dit schrijversportret van Clark in de rij van eerbetoon door middel van een vitrine met boeken van Hella Haasse en eentje met boeken van Harry Mulisch. De Grote Onthulling werd een memorabele bijeenkomst met optredens en bijdragen van: Marjan Markelo, Irma Accord, Juan Wells, Cheyenne Toni, Janice Deul, Vincent Soekra, Elik Lettinga, Tessa Leuwsha, Anat Harel, Mai- Ly Accord, Jessie Okonkwo en Corina Klaassens. Jeritza Toney sloot af met een kort gitaarspel en zang. Na afloop konden de aanwezigen boeken kopen van Clark Accord en genieten van een Surinaams hapje en een drankje.

Op de CAF Website kunt u foto’s zien van het evenement en ook korte filmpjes van optredens.

Clark Accord Foundation
Liesbeth Accord-Beschermvrouwe (info@ClarkAccordFoundation)

Fotoreportage de grote Onthulling OBA Oosterdok, 6 maart 2024

Wie volgt Peter Snijders op

In hoogst eigen persoon werd hij in 2001 door Clark Accord (1961-2011) gevraagd om voorzitter te worden van diens creatie de stichting Sorgu Wi Respekiwan, SWR. Peter Snijders (73) heeft de vraag 23 jaar met kunst en vliegwerk uitgevoerd. Op zaterdag 9 maart 2024 overleed hij als gevolg van een hersenbloeding, een sociaal voelend ingestelde persoonlijkheid wordt zaterdag 16 maart gecremeerd. Het bestuur van de Clark Accord Foundation (CAF) heeft met verdriet het nieuws gekregen, dat bij de overgebleven bestuursleden van SWR Lilian Truideman (secretaris), Shirley Ong A Kwie (penningmeester) en de commissaris Florence Lenne-Middellijn “als een schok voor ons allemaal” is overgekomen, zegt Ong A Kwie desgevraagd over het overlijden van Peter Snijders. Elke laatste donderdag van de maand kwam het bestuur bij elkaar om te vergaderen over de voornaamste activiteit van SWR. Wat moeten we doen om de senioren burger van Suriname, die het moeilijk heeft om rond te komen, te voorzien van een regelmatige warme maaltijd. Peter bedacht om extra fondsen daarvoor binnen te halen een kleurkaarten actie, die een aantal jaren zonder problemen werd uitgezet. Maar nu moeten we het zelf gaan doen, want hij is er niet meer. In oktober 2023 is op de bestuursvergadering besloten dat we in het eerste kwartaal van 2024 zullen besluiten hoe SWR door zal gaan met het werk. Wij zien vooralsnog het overlijden van Peter Snijders niet als een teken aan de wand en zullen we in alle rust bij elkaar komen om het besluit van de vergadering in oktober 2023 zorgvuldig te bespreken. De doelgroep waarvoor wij het doen heeft ons nodig.-.

Wat doet SWR ?

BOEKENWEEK ​│De Grote Onthulling van Clark Accord

6 maart 2024, van 20:00 tot 21:15 | OBA Oosterdok – OBA Theater
Kosten: toegang gratis | aanmelden vereist

Programma ter ere van de bekende Surinaams-Nederlandse schrijver Clark Accord (1961-2011).

De Clark Accord Foundation en de OBA organiseren deze avond naar aanleiding van de geboortedag van Clark Accord, het feit dat zijn bekendste boek ‘De Koningin van Paramaribo’ 25 jaar geleden uitkwam en omdat we deze avond iets bijzonders gaan onthullen…

Programma met presentator/gitarist Jeritza Toney.

Verder onder andere:
Irma Accord met een gedicht van Maya Angelou, ‘Phenominal woman’. Schrijfster en bestuurslid van de Clark Accord Foundation.
Karin Amatmoekrim leest voor.
Cheyenne Toney zingt een nummer voor Clark. Verder vertelt documentairemaakster ( o.a. ‘Mama Sranan’) en schrijfster Tessa Leuwsha over haar band met het werk van Clark en voert Vincent Soekra het woord namens De Vereniging Ons Suriname. Elik Lettinga  van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar leest voor. Janice Deul (fashionactivist & publicist) maakte de Why I Love This Book clip over ‘De Koninging van Paramaribo’. Zij is ook live aanwezig en brengt haar ode aan Clark.

De avond wordt afgesloten met ‘De Grote Onthulling van Clark Accord’.

Corina Klaassens maakte een prachtig geschilderd portret van Clark. De Clark Accord Foundation gaf het in bruikleen aan de OBA en op deze avond wordt het feestelijk onthult. Bijzonder om te vermelden is dat dit het eersteschrijversportret van een schrijver van kleur zal zijn dat een plek krijgt in deOBA. Het schilderij komt in Het Huis van alle Talen, op de 4e etage bij de Caraïbische collectie.

Het wordt een gedenkwaardige avond, dus mis het niet!

Na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend en heffen we met elkaar het glas op Clark en zijn er boeken en is er lekkere Surinaamse cake.

Organisatie: OBA in samenwerking met de CAF en met dank aan Nijgh & Van Ditmar Uitgeverij.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

Bron: https://www.oba.nl/agenda/oosterdok/boekenweekdegroteonthullingvanclarkaccord.html

The Queen of Paramaribo

“De koningin van Paramaribo” (Clark Accord, 1999) na bijna 25 jaar weer op de Frankfurther Buchmesse.
Wij hopen dat zijn succesvolle debuutroman niet ongemerkt voorbij gaat aan Engelse uitgevers.

PERSBERICHT – SNIK IN DE NACHT e.a. verhalen

Op 31 augustus 2023 vond in Grand Café Lien en Wim de officiële presentatie plaats van de verhalenbundel, SNIK IN DE NACHT e.a. verhalen’. Het publiek en de debutanten konden genieten van een prachtig programma geleid door de master of ceremonies, Rosita Leeflang. Reza Madhar en Diego Lapar lazen een fragment voor uit hun verhaal dat is opgenomen in de verhalenbundel.

Deze verhalenbundel is het resultaat van de  Sori Yu Talenti Schrijfwedstrijd van de Clark Accord Foundation (CAF) gehouden in mei 2021. Reza Madhar is de Award winnaar. De 14 overige debutanten zijn: Cherisa Playfair, Chanel Binda, o Lapar, Ayesa de Rooy, Evita Teunis, Julio Amatjasir, Poodja Patadin, Jalaisa Lamsberg, Charill Talen, Rachel Wongsosentono, Ultrice Rusland, Miguel Keerveld en Negesty Bruce.

Namens het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (OWC) nam Randjieta Patterson, een gesigneerd exemplaar in ontvangst uit handen van winnaar. Patteron vertegenwoordigde de minister van OWC, Henry Ori. De voorzitter van CAF, Mavis Accord, overhandigde eveneens een gesigneerd exemplaar van de verhalenbundel aan de dochter van wijlen Frits Terborg, van CAF. Op die avond werd ook de donatie-actie gelanceerd, waarbij de aanwezigen boeken konden kopen en doneren aan een bibliotheek of ten behoeve van een ander doel waardoor de verhalenbundel een wijdverbreide aandacht krijgt. Deze actie is het initiatief van Florian Doelwijt, die ook de locatie beschikbaar stelde.  Vermeldenswaard is ook dat op de presentatie activiteit CAF afscheid heeft genomen van haar secretaris, Jerry Dewnarain, die naar het buitenland vertrekt en van de PR functionaris, Helga Fredison. Zij maakt graag plaats voor jongeren. Stichting Clark Accord Foundation is dus naarstig op zoek naar gemotiveerde jongeren. Behalve public relation taken zoeken we ook personen die willen meedenken en inspireren om CAF een volgende dimensie op te stuwen.-.

Donatie verhalenbundel “SNIK IN DE NACHT e.a. verhalen

Paramaribo, 24 augustus 2023

Beste lezer,

Het bestuur van de stichting Clark Accord Foundation (CAF) bericht u hierbij het volgende en verzoekt uw bijzondere aandacht.

Na Nederland is nu Suriname aan de beurt om kennis te maken met de15 korte verhalen van award winnaar 2021 Reza Madhar en 14 andere jonge debutanten van de laatste Clark Accord Sori Yu Talenti Schrijfwedstrijd.

De stichting CAF is opgericht na het heengaan van de schrijver Clark Accord en heeft als doel zijn literaire erfenis te conserveren. Naast lezingen met als kernwaarden, literatuur, emancipatie en geschiedenis, streeft de stichting ook na om jongeren aan te spreken. Jong schrijftalent krijgt een platform om mee te doen aan de schrijfwedstrijd. Het is een podium voor literatuur. Participanten van 15 tot 30 jaar krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops en trainingen om hun schrijfvaardigheid te stimuleren en verder te ontwikkelen.

Het bestuur van de stichting CAF nadert u met het verzoek een aantal boeken te doneren aan een door u aan te wijzen mediatheek/bibliotheek van een VO school in Suriname.

Om de lees- en schrijfcultuur te stimuleren willen we mediatheken en bibliotheken van scholen van het voortgezet onderwijs zoveel mogelijk voorzien van literatuur.
Tijdens de presentatie van de tweede verhalenbundel op donderdag 31 augustus, volgt er meer informatie.

Gaarne vragen we u om een genereuze donatie en een keuze te maken uit de volgende pakketten:
a. 3 boeken voor Euro 37,50
b. 6 boeken voor Euro 75,00
c. 12 boeken voor Euro 145,00

Stortingen op de volgende rekening nummers:
Nederland: CAF NL15 TRIO 0254 717 985
ovv. donatie Snik in de nacht.
KKF-nummer 5529 0027.

Suriname: 2001502206 Godobank
tnv. Mavis Accord,
ovv. donatie Snik in de nacht.
Indien u een voorkeur heeft kan de school of instelling ook vermeld worden.

Wij kijken ernaar uit om met u samen te werken en een sterkere lees- en schrijfcultuur te bevorderen onder deze generatie jongeren en willen u alvast bedanken voor uw vrijgevigheid.

Voor bijzonderheden kunt u contact opnemen met de CAF voorzitter Mavis Accord. Email: maritaaccord@gmail.com

T: +597 8714894

Met vriendelijke groet,

Mavis Accord,
Voorzitter Clark Accord Foundation.
Bijlage: Uitnodiging “Boekpresentatie”

UITNODIGING PRESENTATIE VERHALENBUNDEL “SNIK IN DE NACHT e.a. verhalen”.

Namens de stichting Clark Accord Foundation Suriname (CAF) nodig ik u uit voor het bijwonen van de presentatie van de tweede verhalenbundel van de Clark Accord Sori Yu
Talenti Schrijfwedstrijd, getiteld:

“SNIK IN DE NACHT e.a. verhalen”.

15 debutanten, van wie de verhalen in deze verhalenbundel zijn opgenomen, nemen het voor hen bestemde exemplaar in ontvangst.
Reza Madhar, winnaar van de wedstrijd, zal een fragment voorlezen uit zijn meeslepend, intrigerend en spannend verhaal “Snik in de nacht”. Onderwijs minister Henry Ori, is bereid
gevonden om een exemplaar van de verhalenbundel in ontvangst te nemen.

Overige onderdelen van het programma zijn;
voordracht en interview met debutant Diego Lapar, Mavis Accord voorzitter CAF memoreert Frits Terborg, aan wie de verhalenbundel is opgedragen en richt een speciaal woord van dank aan de scheidende secretaris van CAF, Jerry Dewnarain. Master of ceremony Rosita Leeflang, staat stil bij de donateursactie: “SNIK IN DE NACHT e.a. verhalen”, die bedoeld is voor alle mediatheken/bibliotheken in het voortgezet onderwijs van Suriname. We sluiten het programma af met een signeersessie van Reza Madhar.

Het evenement is op donderdag 31 augustus 2023. De muzikale inloop is vanaf 18.30 uur en het programma start precies om 19.00 uur en duurt tot 20.15 uur. U wordt dringend verzocht om op tijd te zijn. Vanaf 20.15 uur is er een gezellig samenzijn. Locatie: Grand café Lien en Wim, Verlengde Gemenelandsweg 200.

Bij vragen zijn wij bereikbaar op
tel: +597 8714894 of per mail: maritaaccord@gmail.com

We hopen u te zien en te begroeten op 31 augustus!

Met vriendelijke groet,

Mavis Accord
Voorzitter Stichting Clark Accord Foundation

Facebook story – Noémi Beyer

11 mei, de 11e Clark Accord lezing, fantastisch gedaan door Tanja Jadna, virtuoos gepresenteerd door Karin Amatmoekrim, prachtig gezongen door Awidiya en omringd door zijn mooie zussen Liesbeth Accord en meer mooie mensen?.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10167736331355711&id=535105710

Persbericht

Purmerend 5 mei 2023

…..je kan kracht ontlenen aan de mensen die voor je geleefd hebben (Clark Accord, Plantage d’Amour)

Op donderdag 11 mei om 20 uur – 22 uur presenteren de Clark Accord Foundation, Nijgh & Van Ditmar en Vrienden van Clark Accord in de Balie in Amsterdam de 11e Clark Accord Lezing. Dit jaar staat de avond in het licht van het herdenkingsjaar van de Nederlandse slavernijgeschiedenis en van de nagelaten roman “Plantage d’Amour (2011) waarin Clark Accord een dimensie toevoegde aan het beeld van de Surinaamse slavernij. De avond wordt gevierd met de lezing, gebracht door Tanja Jadnanansing, met als titel: Laat ons in het licht van de liefde van onze voorouders stappen en leiders zijn. De lezing wordt gemodereerd door Karin Amatmoekrim en omlijst met voordrachten en optredens van  Daniel Kolf, Reza Madhar, Yvonne Lichtveld en Awydia. 

De Clark Accord Foundation
De literaire erfenis van Clark Accord wordt sinds 2012 gewaarborgd door de Clark Accord Foundation. Het doel van de Clark Accord Foundation is zorgdragen dat nieuwe generaties cultuurmakers en talenten verder kunnen bouwen op de kernwaarden die Clark Accord zo belangrijk vond: literatuur en cultuur, emancipatie, geloven in eigen kracht, kennis van de (eigen) geschiedenis en liefde voor de ander. Door het organiseren van de jaarlijkse Clark Accord lezing wordt sinds 2012 een podium gegeven aan inspirators van verschillend pluimage, die passie en betrokkenheid tot een kernwaarde van het leven hebben gemaakt.

De afgelopen jaren waren er bijdragen van schrijver Karin Amatmoekrim, schrijver Cynthia Mcleod, ondernemer Karin Refos, kunstenaar Quinsy Gario, jazz zangeres Denise Jannah, letterkundige Jerry Dewnarain, Voorzitter Naks Siegmien Power-Staphorst, schrijver Chris Polanen en ex-president Ronald Runaldo Venetiaan. Elke lezing was geïnspireerd door de boeken, thema’s en persoon Clark Accord als toevoeging aan de vraag naar diversiteit en veelzijdigheid binnen het Nederlandse en Surinaaamse literatuur, cultuur en medialandschap.

Nieuwe Generatie
Met de Clark Accord Foundation streven wij naar meer herkenbaarheid  en erkenning van (jonge) zwarte schrijvers. Daartoe organiseert de Clark Accord Foundation (Suriname) de Clark Accord Sori Yu Talenti Award, een internationale schrijfwedstrijd voor jongeren. Onder leiding van juryvoorzitter,  schrijver Astrid Roemer, is in 2021 Reza Madhar gekozen als winnaar van de vijfde schrijfwedstrijd.  De eerste verhalenbundel,“Het Geheim van Ston Oso e.a. verhalen,  s in mei 2013 gepresenteerd. Net als “Het geheim van Ston Oso”, is  “Snik in de nacht” de titel van het winnend verhaal van 2021. Tijdens de 11e Clark Accord Lezing in de Balie in Amsterdam, leest Reza Madhar (digitaal) voor uit “Snik in de nacht e.a. verhalen, de 2e verhalenbundel uitgegeven door  de Clark Accord Foundation.  

————————————————————————————————————————-

Noot voor de redactie: informatie Liesbeth Accord; email info@clarkaccordfoundation.nl

11e Clark Accord Lezing

……je kan kracht ontlenen aan de mensen die voor je geleefd hebben. (Clark Accord, Plantage d’Amour)

UITNODIGING
11e CLARK ACCORD LEZING

De Clark Accord Foundation, Nijgh & van Ditmar en vrienden van Accord nodigen u van harte uit voor de Clark Accord Lezing.
Dit jaarlijks programma viert het leven en werk van de Surinaams-Nederlandse schrijver Clark Accord. Dit jaar staat de avond in het licht van het herdenkingsjaar van de Nederlandse slavernijgeschiedenis, en van de nagelaten roman “Plantage d’Amour” (2011) waarin Clark Accord een dimensie toevoegde aan het beeld van de Surinaamse slavernij.

De 11e Clark Accord Lezing wordt gebracht door Tanja Jadnanansing met als titel: Laat ons in het licht van de liefde van onze voorouders stappen en leiders zijn.

De lezing wordt gemodereerd door Karin Amatmoekrim en omlijst met voordrachten en optredens van Elik Lettinga,, Daniel Kolf, Reza Madhar, Yvonne Lichtveld en Awidiya.

Datum donderdag 11 mei 2023
19.30 uur inloop, 20.00 uur aanvang, 22.00 uur einde.
Tickets 10 Euro.
Link ticketverkoop: https://tickets.debalie.nl/nl-NL/Show/Details/11e-Clark-Accord-Lezing-11-mei-11828283
Locatie: De Balie, Kleine – Gartmanplantsoen 10, 10 17 RR Amsterdam.

U bent van harte uitgenodigd.
Met dank aan de Clark Accord Foundation (Surname), Nijgh & van Ditmar, 
vrienden van Accord en de Balie.

Boekbespreking tussen Apoera en Oreala

De beroemdste prostituee van Suriname

28 JANUARI 2022, 08:51

‘Nederland en Indonesië hebben een gedeeld verleden, maar verschillende geschiedenissen. In een enquête van de Volkskrant en geschiedenissite Historia noemen Indonesiërs hoofdrolspelers waar bijna geen Nederlander van heeft gehoord.’ Met deze zinnen begon een artikel in de Volkskrant om te illustreren hoever de collectieve geheugens uit elkaar lopen als het gaat over de koloniale tijd in Indonesië. Deze regels hadden net zo goed kunnen gaan over Suriname, het andere land waar eeuwenlang een koloniaal bestuur was. Ook uit die tijd is er weinig kennis over de hoofdrolspelers. Maar het meest bekaaid komen de hoofdrolspeelsters uit deze tijd ervan af.

Kent u het levensverhaal van Wilhelmina Rijburg? De beroemdste prostituee van Suriname met de naam Maxi Linder? Vast niet. In haar leven heeft zij de belangrijkste mannen van het land als haar klant gehad en wordt zij alom bewonderd. Maar het is ook typisch dat u haar niet kent. Het lot van vrouwen uit de koloniale historie is soms niet alleen een zwarte pagina te noemen, maar eerder een onzichtbare pagina, wat het des te schrijnender maakt.

Wilhelmina speelt de hoofdrol in de roman De koningin van Paramaribo (1999) van de Surinaamse schrijver Clark Accord, die in 2011 op zestigjarige leeftijd overleed. Hij is een schrijver die mij nog steeds inspireert, omdat hij wél oog had voor onbekende vrouwen als Wilhelmina.

Over de onzichtbare verhalen van vrouwen gesproken: het is alweer veertien jaar geleden, maar ik herinner mij nog goed een scherpe column van Heleen Mees in NRC, waarin zij pleitte voor een monument voor slachtoffers van onbestraft oorlogsgeweld. ‘Voor de verkrachte vrouwen tijdens oorlog en conflict zijn er – anders dan voor andere slachtoffers van oorlogsgeweld en veteranen – geen herdenkingsplaatsen en rouwrituelen’, schreef Mees terecht. Het gaat hierbij om gruwelijke vormen van gendergerelateerd geweld, desondanks verstild tot onhoorbare geschiedenisecho’s. Alsof het geschreeuw op mute is gezet. Daarom pleitte Mees voor een monument ‘Eer de Onbekende Verkrachte Vrouw’.

Terug naar Wilhelmina. Haar geld gebruikte ze om anderen in armoede te helpen. Ze ging trots door het leven en maakte zich voor niemand kleiner, zeker niet voor een man. De wijze waarop zij een paar keer heftig wordt mishandeld in het boek door verschillende mannen, komt dan ook hard binnen bij mij. Net als de onthulling dat Maxi als kind werd misbruikt door een vriend van de familie. De persoon bij wie ze hulp zocht besloot met de beste bedoelingen om niets tegen haar ouders te vertellen, om hen die schande maar te besparen. Maxi’s ergste pijn en verdriet mochten er niet zijn.

Wanneer worden dit soort verhalen onderdeel van ons collectieve geheugen?

Iets over de helft van het boek over Wilhelmina volgt een historische gebeurtenis waarvan ik me tijdens het lezen stomverbaasd afvroeg waarom ik hier niemand ooit in Nederland over gehoord heb.

We lezen hoe het Suriname vergaat in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Er komen veel Amerikaanse troepen om de wereldwijde voorraad bauxiet in het land te beschermen, wat essentieel is voor het bouwen van vliegtuigen. De komst van de Amerikanen doet veel met het land en raakt ook sterk de levens van de prostituees: de vraag naar prostituees stijgt enorm en er is veel geld mee gemoeid. De Amerikaanse commandant stoorde zich vreselijk aan deze praktijken. Hij verordonneerde ‘dat er opgetreden moest worden tegen personen die de openbare orde verstoorden en de gezondheid van de troepenmacht in gevaar brachten. Zo werd het pad geëffend voor de grootste razzia in Suriname aller tijden. Overal in de stad werden vrouwen opgepakt, zonder enige vorm van protest’.

Dat geldt ook voor Maxi Linder. Accord beschrijft de omgeving waarin ze terecht komt als volgt: ‘Regelmatig vergrepen de bewakers zich aan de vrouwen. Degenen die zich daartegen verzetten, werden gemarteld en op andere wijze vernederd. Overdag liepen sommige vrouwen zonder kleren en helemaal over hun toeren van wat hun de avond ervoor was overkomen tussen de legerbarakken.’

Wanneer worden deze verhalen onderdeel van ons collectieve geheugen? Of is er sprake van een collectief geheugenverlies over de gruweldaden die tegen deze vrouwen zijn gepleegd, helemaal omdat ze plaatsvonden in een voormalige kolonie?

Bron: https://dekanttekening.nl/columns/de-beroemdste-prostituee-van-suriname/

ATV Nieuws – Tussen Oreala en Apoera – in schijnwerpers bij Clark Accord lezing

10e Clark Accord lezing – Boekbespreking Tussen Apoera en Oreala door Vene

Boekbespreking Tussen Apoera en Oreala

Op dinsdag 11 januari a.s. zal in het kader van de 10e Clark Accord lezing een boekbespreking gehouden worden. Het betreft het tweede boek van de schrijver (wijlen) Clark Accord, getiteld: Tussen Apoera en Oreala. De keynote spreker is Runaldo Ronald Venetiaan. Volgens Accord is dit zijn beste boek terwijl Venetiaan zeer onder de indruk van het boek is. Venetiaan zal de kijkers / luisteraars meenemen naar twee Inheemse dorpen in de regenwouden van Suriname en Brits Guyana die het toneel vormen van een hartverscheurend liefdesverhaal. Tussen Apoera en Oreala is een meeslepend verhaal over mystiek, riten, passie, erotiek en cultuur. Na de lezing is er een panelgesprek met Cylene Fransen, Jerry Dewnarain en Runaldo Venetiaan. De moderator is Hilde Neus. Het publiek zal tijdens het programma in de gelegenheid gesteld worden om via de WhatsApp vragen te stellen.

De lezing wordt vanwege de Covid-19 pandemie gehouden via een live televisie uitzending die start om 18.00 uur op Apintie TV, kanaal 10.1 en via livestream op www.apintie.sr en de Facebook pagina van Apintie en de Facebook pagina van de Clark Accord Foundation.

Tussen Apoera en Oreala – Clark Accord

Het PDF van ‘Tussen Apoera en Oreala‘ van Clark Accord is vrij van kosten.
De Clark Accord Foundation wil het lezen van boeken bereikbaar maken voor een ieder en in het bijzonder voor jongeren.
De stichting krijgt geen subsidie en is non-profit.
Om de activiteiten van de stichting mogelijk te maken is uw vrijwillige bijdrage van harte welkom.

Maak uw bijdrage over op:
bankrekeningnummer NL15 TRIO 0254 717 985
t.n.v. Stichting Clark Accord Foundation
onder vermelding van uw naam en e-mailadres.

Alvast bedankt en hartelijke groet!

Het bestuur van de Clark Accord Foundation

DWT – Venetiaan keynotespreker Clark Accord lezing

DWT 10/01/2022 10:03 – Van onze redactie

Tijdens de tiende Clark Accordlezing behandelt oud-president Ronald Venetiaan het boek ‘Tussen Apoera en Oreala’ van wijlen Clark Accord.

PARAMARIBO – Runaldo Ronald Venetiaan, voormalig president van Suriname, is dinsdag de keynotespreker tijdens de tiende Clark Accordlezing. Tijdens deze activiteit zal de eerste boekbespreking worden gehouden door de Clark Accord Foundation Suriname.

De stichting meldt in een persbericht dat wijlen Clark Accord zijn boek ‘Tussen Apoera en Oreala’ zijn beste vond. Venetiaan, die dicht onder het pseudoniem ‘Vene’, is volgens de stichting “zeer onder de indruk” van het boek. Hij zal de kijkers dinsdag meenemen naar twee inheemse dorpen in de regenwouden van Suriname en Brits-Guyana die het toneel vormen van een hartverscheurende liefdesverhaal.

De Clark Accord Foundation noemt ‘Tussen Apoera en Oreala’ een meeslepend verhaal over mystiek, riten, passie, drama, erotiek en cultuur. Na de lezing is er een panelgesprek met Cylene Fransen, Jerry Dewnarain en Venetiaan, waarbij Hilde Neus de moderator is. Vanwege Covid-19 wordt het geen fysieke activiteit, maar zal de tiende Clark Accordlezing via Apintie TV en de Facebookpagina’s van het medium en de Clark Accord Foundation te volgen zijn.

Clark Accord, bekend om zijn succesvol boek ‘De koningin van Paramaribo’ (1999), was van huis uit geen schrijver. Op zijn zeventiende vertrok hij naar Nederland nadat hij de middelbare school in Suriname had afgerond. Hij volgde een opleiding tot verpleegkundige en vervolgens één tot visagist, waarbij hij furore maakte op internationaal niveau. Als basis koos hij Oostenrijk.

Uiteindelijk klom Clark in de pen met als resultaat zijn meest besproken en commercieel uiterst succesvol boek ‘De koningin van Paramaribo’, waarmee hij in 1999 debuteerde. Van zijn pennenvrucht zijn er meer dan 120.000 exemplaren verkocht. Op verzoek van Theater Cosmic in Amsterdam schreef Accord in het jaar 2000 ook de gelijknamige monoloog.

Andere boeken van zijn hand zijn ‘Met eigen ogen’ (2003; in samenwerking met journaliste Nina Jurna), ‘Tussen Apoera en Oreala’ (2005), ‘Shirley in Allochtonië’ (2005), ‘Bingo!’ (2007) en ‘Una casa particular’ (2010). Om het gedachtegoed van Clark, die op 11 mei 2011 overleed, in leven te houden, houdt de gelijknamige stichting diverse educatieve activiteiten, waaronder de Sori yu Talenti-schrijfwedstrijd. 

Bron
http://www.dwtonline.com/524773?isMobileShowDesktop=yes

Tongo is Taal

Tongo = Taal : Clark Accord

Mini-expositie over schrijver Clark Accord

1 juni 2021 t/m 31 oktober 2021 | OBA Oosterdok – 2e etage

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

In mei was het tien jaar geleden dat de veelbesproken schrijver Clark Accord overleed. In navolging van het herdenkingsprogramma ‘Memre Clark Accord’ in mei dit jaar is er een expositie over zijn leven en werk te zien in de vitrines op de tweede etage van OBA Oosterdok. De expositie werd gecureerd door Jason Watkin, die bevriend was met de schrijver.

Clark Accord debuteerde in 1999 als schrijver met de roman De Koningin van Paramaribo, die het waargebeurde verhaal van de beroemdste prostituee van Suriname vertelt. Hoewel het boek het Nederlandse literaire landschap in eerste instantie verraste, werd het al snel een bestseller. In de jaren daarna stond hij aan de wieg van verschillende stichtingen, onder meer in samenwerking met schrijver Anousha Nzume, en verschenen er meer titels onder zijn naam, waaronder Plantage d’Amour en Bingo!

Herinnering aan een kleurrijk leven

Tijdens het herdenkingsprogramma Memre Clark Accord in het OBA-theater werd de 33e druk van De Koningin van Paramaribo uitgereikt aan de wethouder van cultuur Touria Meliani. Aansluitend is er nu een kleine expositie over zijn bijzondere werk en leven gecureerd. Laat je meevoeren op een reis van Suriname naar Amsterdam en werp een blik op de kleurrijke carrière van Accord – eerst als succesvolle visagist, later als een minstens zo geslaagd schrijver. 

bekijk het herdenkingsprogramma Memre Clark Accord

Bereid je voor op je bezoek aan de OBA en doe de gezondheidscheck voordat je naar de OBA komt.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl

Foto: Koos Breukel
BronL https://www.oba.nl/agenda/oosterdok/miniexpositiecarkaccord.html

Omkeerboek ‘Misi fu a liba / Onder de amandelboom’

In 2014 eindigde Diego Lapar op de derde plaats van de Clark Accord Sori Yu Talenti Award met het verhaal ‘Baka dritenti na ayti yari’.

Recent is zijn eerste publicatie uitgekomen. Het betreft het omkeerboek ‘Misi fu a liba / Onder de amandelboom’ en heeft vooral de jeugdigen vanaf 11 jaar als doelgroep.

10 jaar Memre Clark Accord. Vier het leven en werk van Clark Accord.

CLARK ACCORD SORI YU TALENTI AWARD

BIJZONDERE EN MEMORABELE MIDDAG OP 11 MEI 2021

WIJ ZIJN HET UNIVERSUM ERG DANKBAAR VOOR DE BIJZONDERE EN MEMORABELE MIDDAG OP 11 MEI 2021.
WAARBIJ WIJ HET LEVENSWERK VAN CLARK ACCORD IN HET MIDDELPUNT HEBBEN KUNNEN PLAATSEN.
VOORAL ONZE JONGE DEBUTANTEN IN DE SCHIJWERPERS HEBBEN KUNNEN ZETTEN OP DE 10e STERFDAG VAN CLARK ACCORD .

Namens de stichting Clark Accord Foundation Suriname en Nederland spreken wij 
onze welgemeende dank en waardering uit, aan allen die op welke wijze dan ook een bijdrage hebben geleverd.
In het bijzonder de familie, de vrienden en de sympatisanten.
Last but not least uitgeverij Nijgh & v Ditmar en de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Namens het bestuur

Mavis Accord
Voorzitter CLark Accord Foundation
Liesbeth Accord
Beschermvrouwe Clark Accord Foundation

Gemeente Amsterdam – Speech bij overhandiging 33e druk Koningin van Paramario – Clark Accord

Datum 11 mei 2021
Portefeuille(s) Kunst en Cultuur
Portefeuillehouder(s): Touria Meliani

Onderwerp Speech bij overhandiging 33e druk Koningin van Paramario – Clark Accord

Hallo allemaal,
Verhalen.
Voor mij zijn verhalen sleutels tot mensen.

Het gemis aan bepaalde verhalen maakte dat ik wethouder wilde worden.

Verhalen zijn de rode draad van mijn beleid geworden.

Vandaag staan we stil bij Clark Accord, de man van het verhaal.

Het feit dat er vandaag een 33e druk is gekomen en dat wij vandaag zijn 10e sterfdag eren, laat zien dat goede verhalen niet verjaren, niet hun relevantie verliezen en elke keer nieuwe generaties kunnen aanspreken en inspireren.

In voorbereiding naar deze dag raakte ik meer en meer onder de indruk van Clark Accord.

Niet alleen was hij schrijver, hij was ook ondernemer en een voorbeeld voor veel mensen.

Clark Accord liet zien dat iemand van kleur een gelauwerd boek kan schrijven.
En terwijl ik dit uitspreek realiseer ik me dat dit vreemd klinkt. Want iedereen met talent kan een gelauwerd boek schrijven. Maar de realiteit, zoals u – denk ik- zult weten, is weerbarstiger.

We nemen onbewust aan dat artsen witte mannen zijn, dat zorgtaken voor vrouwen zijn, dat witte mensen vaker de leiding hebben. Maar ook dat witte mensen vaker op een boekcover prijken…

Representatie is daarom van cruciaal belang.

Clark Accord was niet alleen schrijver, maar is ook een voorbeeld voor iedereen van kleur die dacht dat het schrijverschap niet voor haar of hem is.

Ik was ooit zelf 18 jaar en stond voor de deur van een organisatie, El Hizra, en durfde niet naar binnen.
Want het lag aan de gracht en dat is niet voor mij, dacht ik.
Zo ben ik nooit begonnen met schrijven.

Zo was Accord ook een voorbeeld voor Esther Duysker, één van de 2 auteurs die het voorwoord schreef bij de 33e editie. Zij las de Koningin van Paramaribo op 15 jarige leeftijd.
Clark bood haar perspectief op wat zij kon worden, op een toekomst als schrijver.

Ik begon u met vertellen waarom verhalen belangrijk zijn voor mij en voor mijn beleid.

Dat de verhalen van iedereen verteld en gehoord worden.

Het belang van jezelf terug te zien in kunst, in het theater of in boeken.

Het gaat over herkenning in de verhalen die je tegenkomt.

Clark Accord vertelde zulke verhalen waar heel veel mensen zich in herkende.

Ik sprak met zijn zus, Liesbeth Accord, van de Clark foundation.

Een club van mensen die zich inzetten om zijn werk in ere te houden. Die ervoor zorgen dat niet alleen zijn boeken bewaard blijven, maar die er ook voor zorgen dat talent een podium krijgt.

Zij vormen de verbintenis van zijn erfenis met de mensen die nu leven.
Zij zorgen ervoor dat dit wordt doorgegeven aan de generatie die nu opgroeit.

Het bieden van een podium, van een veilige plek waar je je talent kan ontwikkelen. Dat is waar ik me voor inzet als wethouder voor de gehele culturele sector.
Want als we nu talent ruimte geven en een podium dan gaan we andere verhalen zien op het toneel, zullen we dat zien in een museum en lezen in boeken.

Dat nalatenschap eren we hier vandaag.

Dank voor dit mooie boek en dank voor uw aandacht.

Bron: Speech wethouder Meliani – Clark Accord Foundation
Wethouder Meliani: https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/college/wethouder/touria-meliani/ 

Reza Madar wint vijfde Sori Yu Talenti-schrijfwedstrijd

11/05/2021 23:42 – Audry Wajwakana

PARAMARIBO – “Amazing en onverwacht”, omschrijft Reza Madhar zijn gevoel nadat ‘Snik in de nacht’ van hem tot het beste verhaal is uitgeroepen tijdens de vijfde Clark Accord Sori Yu Talenti-schrijfwedstrijd. Behalve de Clark Accord Award mocht hij de hoofdprijs van SRD 5000 en nog andere prijzen in ontvangst nemen.

Het verhaal heeft hij zes jaar geleden geschreven, maar voor de schrijfwedstrijd heeft hij veranderingen gebracht door de tijdlijn naar de huidige tijdgeest met de coronapandemie te brengen. “Het verhaal heb ik geschreven naar het perspectief van iemand die eigenlijk blij was dat hij niet met mensen om hoeft te gaan en thuis kan blijven”, zegt de gelukkige winnaar. Madhar, een grote liefhebber van literatuur, deed voor de derde keer mee.

De jury, bestaande uit een gemêleerd gezelschap van schrijvers, vrienden en de uitgeverij van Clark Accord onder wie Hilli Arduin, Karin Lachmising, Rebecca Wilson uit Nederland en Anousha Nzume uit de Verenigde Staten, had het zwaar met de samenstelling van de topdrie. De tweede prijs ging naar het spook realistisch verhaal van Ayesha de Rooy en de derde naar het non-fictief verhaal van Negesti Bruce.

Arduin, die de winnaars bekendmaakte, stimuleerde alle inzenders om te blijven oefenen en het schrijftalent te blijven professionaliseren. Als schrijfster en jurylid was ze zelf erg onder de indruk van de inzendingen. De uiteindelijke beslissing voor de topdrie nam hoofdjury Astrid Roemer. Omdat er binnen de 21 finalisten veel sterke verhalen zijn, zal de Clark Accord Foundation (CAF) ertoe overgaan om de verhalen te bundelen. Dit, nadat de schrijvers een schrijfworkshop hebben gevolgd en hun manuscript hebben bijgespijkerd.

Bron: http://www.dwtonline.com/mobiel/?node=514965 

De Koningin van Paramaribo beleeft 33e druk

Kleurrijke Surinaams-Nederlandse klassieker heruitgegeven

De Ware Tijd – Literair april 2021

DWT zaterdag 3 april / zondag 4 april 2021 DwT A9
Literair, nr. 1606, jrg 35

Suriname Overzee

Sori Yu Talenti schrijfwedstrijd moet legacy Clark Accord levend houden

Clark Accord is de auteur van de goed verkochte roman ‘De koningin van Paramaribo’ over het leven van Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg alias Maxi Linder, Surinames beroemdste prostituee. Deze debuutroman van de in Suriname geboren auteur is een meerstemmig verhaal dat de waargebeurde geschiedenis van de vrouw vertelt, die hem zo fascineerde van zijn jeugd.

Er zijn inmiddels reeds 120.000 exemplaren van ‘De koningin van Paramaribo’ over de toonbank gegaan en is al voor de 32e keer herdrukt.

Accord, die in mei 2011 overleed, was zelf een groot talent. Tijdens zijn leven is hij ook actief geweest met het stimuleren van ander talent. Zo kwam ook uit zijn koker o.a. het initiatief tot het instellen van de Kwakoe Literatuurprijs van weleer. Deze schrijvers wedstrijd heeft ook weer veel schrijverstalent uit Nederland en Suriname naar boven gehaald.

Clark Accord Sori Yu Talenti schrijfwedstrijd

De Clark Accord Foundation, die tot doel heeft om de legacy van de schrijver levend te houden. Dat doet ze door o.a. de organisatie van Clark Accord Sori Yu Talenti schrijfwedstrijd. Dit jaar wordt die voor de vijfde keer georganiseerd. Winnaars van de eerder gehouden wedstrijden zijn: Hetty Amat ​(2012) met het boek Het geheim van de Ston Oso. In 2014 was dat Kevin Coulor met het verhaal Verboden liefde en in 2015 Julio Amatjasir met Het dagboek dat haar leven redde.

Voorwaarden voor deelname

Deelnemers moeten tussen de 15 en 30 jaar zijn, wonen in Suriname of elders, maar moeten wel een Surinaamse achtergrond hebben. Inzendingen – proza, fictie, non-fictie, drama of science fiction – van minimaal 3.000 woorden, worden beoordeeld door een jury.

Deelnemers van wie het manuscript voor de eerste ronde is goedgekeurd, krijgen een schrijfworkshop van Jerry Dewnarain, neerlandicus en redactielid van de literaire pagina bij een Surinaamse krant. ​Daarna​kunnen zij hun verhaal bijwerken en​ ​​opnieuw ​indienen.

Inzenden kan tot 15 april 2021 naar het emailadres: clarkaccord.pr@gmail.com .

De uitslag van de wedstrijd wordt op 11 mei 2021 – de 10e sterfdag van Clark Accord – bekendgemaakt.

Bron: https://www.facebook.com/815624648530280/posts/3754918987934150/ 

Het voorwoord

6 maart 2021 “Het voorwoord van de Boekenweek”.
11 mei 2021 “Het voorwoord van de 33e herdruk van “de Koningin van Paramaribo”1999, Clark Accord

PERSBERICHT

10e sterfjaar van Clark Accord

zaterdag 6 maart 2021
Start activiteiten in het kader van de 10e sterfdag van de schrijver Clark Accord
(1961 – 2011)
***

Met veel genoegen informeert de Clark Accord Foundation u over de activiteiten die
zullen plaatsvinden in het kader van de 10e sterfdag van Accord.
Clark Accord was tijdens zijn leven een bijzondere inspiratiebron voor
veel mensen van verschillende afkomst in Suriname en in Nederland.
Hij verstond de kunst om zijn lezers aan te zetten tot emancipatie en het vergroten van het zelfbewustzijn.
Ter ere van zijn 10e sterfdag wordt er op diverse momenten dit jaar in
Nederland en in Suriname zijn leven en zijn boeken gevierd.
Dit om vooral in de geest van Accord, het engagement en de liefde voor de mensheid te verspreiden.

Evenals Het voorwoord van de Boekenweek, waarin we vanaf 6 maart 2021 niet
alleen terugblikken op zijn leven, maar ook inspireren en vooruitkijken.

Schrijven Astrid Roemer en Esther Duysker
Het voorwoord van de 33e herdruk van de koningin van Paramaribo van Clark Accord (1999).
In een briefwisseling schrijven beide schrijvers als penvrienden aan elkaar,
wat het boek voor hen betekent en welk belang het boek in de toekomst kan dienen.

Het hoogtepunt van dit jubileumjaar is de presentatie van de 33e herdruk van
zijn succesvolle debuutroman “de koningin van Paramaribo”.
De 33e herdruk van “de koningin van Paramaribo” is voor de Surinaams-Nederlandse Letteren een
geweldige mijlpaal. Clark Accord is de eerste schrijver met deze verdienste.
Daar komt bij dat de 32e en 33e herdruk verschijnen na zijn overlijden.

***

Astrid H Roemer (Paramaribo 1947) is winnares van de PC Hooft prijs 2016..
Zij wordt zowel in Suriname en Nederland geprezen om haar zinvolle inbreng in
het publieke debat en haar eigenzinnigheid in het inmiddels uitgebreide oeuvre van
poëzie, proza en drama teksten.

Ester Duysker (1985) is scenarist en toneelschrijver. Haar speelfilmdebuut Bulado won in 2020 een
gouden Kalf voor Beste Film en was tevens de Nederlandse Oscar inzending. Momenteel schrijft Esther in
nauwe samenwerking met beeldend kunstenaar Brian Elstak het vervolg op hun magisch realistische kinderboek
TROBI dat eind van dit jaar onder de vleugels van uitgeverij Das Mag uit zal komen onder de titel. OGRI

Presentatie voorwoord uit de 33e herdruk van “de koningin van Paramaribo”,
Clark Accord Sori Yu Talenti Jubileum Schrijf Award,
10e Clark Accord Lezing, Tentoonstelling OBA

In Nederland
Esther Duysker leest voor, uit de 33e herdruk van “de koningin van Paramaribo” ,
Het Voorwoord. Tentoonstelling over het oeuvre van Accord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

In Suriname
Prijsuitreiking Clark Accord Sori Yu Talenti Jubileum Schrijf Award olv juryvoorzitter Astrid Roemer.
De tweede roman van Clark Accord tussen Apoera en Oreala (2005) staat centraal tijdens de 10e Clark Accord Lezing.

U, familie, vrienden, fans en organisaties actief in de onderwijs, kunst & cultuur sector bent uitgenodigd om een bijdrage te leveren, in de vorm van een brief, kaart of andere activiteit.

***

Met dank aan
Clark Accord Foundation, , Nijgh en van Ditmar, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Prometheus, familie Accord en vrienden van
Clark Accord

_____________________________________________________________________________________________

Meer info kunt u opvragen bij
Liesbeth Accord (Nederland) via info@clarkaccordfoundation.nl
Mavis Accord (Suriname) via clarkaccord.pr@gmail.com
www.clarkaccordfoundation.nl

Clark Accord ‘Sori yu talenti’ schrijfwedstrijd

1 februari 2021

Een verhaal schrijven doe je op de eerste plaats voor jezelf, omdat je iets hebt te vertellen. Daarom stelt Clark Accord Foundation, jonge schrijvers tussen 15 en 30 jaar in de gelegenheid om te schrijven, hun verhaal met anderen te delen en ook nog een geldbedrag in de wacht te slepen.

Deze stichting houdt zich bezig met de legacy van de schrijver, die in 1999 zijn debuut maakte met de succesroman, De koningin van Paramaribo. Inmiddels zijn hiervan al 120.000 exemplaren over de toonbank gegaan en de 31ste druk van dit boek is in de maak.

Clark Accord zou op 6 maart 60 jaar oud worden, we gedenken zijn tiende sterfdag op 11 mei en het is bovendien het eerste lustrum van de Sori yu talenti schrijfwedstrijd. Debutanten worden in de gelegenheid gesteld om een grammatical goed en spannend verhaal (proza, fictie, non-fictie drama, of sci-fiction) van 3000 woorden te schrijven. De keuze van het thema is vrij.

De verhalen mogen tot 15 april via mail clarkaccord.pr@gmail.com verzonden worden. De uitslag wordt op 11 mei bekend gemaakt en het is bindend. De winnaars van de drie beste verhalen krijgen respectievelijk, SRD. 5.000, SRD. 2.500 en SRD. 1.500. Verder een boekenpakket, een certificaat plus coaching.

De deelnemers wiens manuscript voor de eerste ronde zijn goedgekeurd, krijgen een schrijfworkshop van Jerry Dewnarain, Neerlandicus en redactielid van de literaire pagina van De Ware Tijd. Daarna kunnen zij hun verhaal bijwerken en opnieuw indienen.

In 2012 won Jetty Amat de eerste prijs met het boek Het geheim van de Ston oso. In 2014 Kevin Coulor met het verhaal Verboden liefde en in 2015 Julio Amatjasir met Het dagboek dat haar leven redde. In 2016 en 2017 waren er te weinig goede inzendingen waardoor de wedstrijd niet doorging. De overige jaren kampte de organisatie met ziekte van bestuursleden en een overlijdensgeval.

Bron: https://www.waterkant.net/suriname/2021/02/01/clark-accord-sori-yu-talenti-schrijfwedstrijd/ 

Schrijven en lezen bevorderen

31 Jan, 18:41
Refererend aan het artikel van heer Ashween Ramdin op Starnieuws van 26 januari jl. wens ik het volgende mee te delen. Hij slaat de spijkers op zijn kop. Wie schrijft zal zeker blijven. Toen schrijver wijlen Clark Accord in de pen klom had hij niet kunnen bedenken dat hij een bestseller zou schrijven.

Schrijven doe je in de eerste plaats voor jezelf omdat je wat hebt te vertellen. Een verhalenverteller hoeft nog geen schrijver te zijn. Gelukkig kun je door training en coaching dat talent ontwikkelen. Wijlen Els Moor, gewezen hoofdredactrice van de pagina Literair, was daar duidelijk in. Haar advies was; wil je dat je verhaal door een groot publiek wordt gelezen dan moet het grammaticaal foutloos zijn en de schrijfstijl moet van dien aard zijn dat het de aandacht van de lezer vasthoudt.

Clark Accord was geen geboren schrijver, maar heeft zijn latente schrijftalent ontwikkeld door trainingen te volgen. Hij was wel een verhalenverteller pur sang. Hij verstond de kunst om de lezer of luisteraar mee te voeren in het verhaal. Hij had een een groot metaforisch en inlevingsvermogen. Hij kon zich helemaal in zijn personages inleven tijdens het schrijven. Dat is de kracht geweest van zijn bestseller de koning van Paramaribo.

Hij nam de lezer mee naar een periode van Suriname na de 2e Wereldoorlog, waar niet alleen hoererij floreerde, maar waar het goed toeven was voor de kolonisten. en de hoofdpersoon een belangrijke sociaal en maatschappelijke bijdrage heeft geleverd. Het boek is een succes geworden door het onderwerp natuurlijk en de herkenning elementen door de vele Surinaamse en ook Nederlandse lezer.

Accord is wereldbekend geworden. Op het boekenbal nadat zijn boek uitkwam, was zijn antwoord op een vraag van de vele journalisten; wat zijn verwachting was van zijn boek. Zijn antwoord was dat hij hoopte dat het boek niet onder de stoffige vloermat zou verdwijnen.

Clark Accord is de eerst Surinaamse schrijver geweest die uitgenodigd werd voor de prestigieuze boekenbal. Hij kreeg de Bronzen Stier Award en werd onderscheiden door de burgemeester van Amsterdam met de Gouden Griffel. Van de Surinaamse regering kreeg hij een onderscheiding van de Gele Ster. Schrijfster Astrid Roemer heeft recent de PC Hoofd oeuvre prijs gewonnen. Surinamers doen het goed, indien zij de kans krijgen om door te breken.

In 2012, 1 jaar na zijn overlijden hebben vrienden en familie de Clark Accord Foundation opgericht. met als doel om het schrijven en lezen te bevorderen bij jonge Surinamers tussen de 15 en 30 jaar. Via de Clark Accord sori yu talenti schrijfwedstrijd mogen zij hun schrijftalent laten zien. Hierdoor trachten wij een platform te bieden en een kweekvijver aan te leggen van jonge schrijvers. Op 11 mei is het de 10e sterfdag en organiseert CAF de 5e editie schrijfwedstrijd.

Jongeren, ook vanuit de diaspora, mogen vanaf nu tot en met 15 april hun verhaal inzenden. Het verhaal (proza, fictie, non-fictie, sci-fiction mag ook), moet minimaal 3000 woorden bevatten.

Mavis Accord

Bron: https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/62795

Sori Yu Talenti – Schrijfwedstrijd 2021

Accord-inspiratie

Beste Familie, Friends & Fans (Fa Frie Fa),

Voor velen was het een bewogen jaar. Maar ondanks een jaar van ups & downs heeft de Clark Accord Foundation niet stilgezeten. Met jullie steun hebben we toch maar mooie mijlpalen weten te bereiken.

Om maar enkele te noemen; de lancering van het luisterboek ingesproken door Lucretia van der Vloot en de schrijfcursus voor enthousiaste ontluikende schrijvers, verzorgd door Karin Lachmising. Behalve de opname van een verhaal van Accord in de Goede Immigrant, 23 visies op Nederland (Dipsaus Podcast, 2020), mocht zus Liesbeth Accord op 8 augustus het eerste exemplaar in ontvangst nemen uit handen van Quincy Gario. Een ode aan Accord.

Wij danken jullie voor je vertrouwen het afgelopen jaar en hopen op wederom een fijne samenwerking in 2021!

2021 het 10e sterfjaar van onze inspiratie bron Clark Accord.
Laten we er een mooi jaar van maken, vol van Accord-inspiratie.

Namens het CAF bestuur draag ik u een warm hart toe en een spetterend, gezond Nieuwjaar!!

Monique Accord
Secretaris Clark Accord Foundation.

Adopteer of doneer tbv een maaltijd voor seniorenburgers in Suriname

Stichting Sorgu Wi Respekiwan
Correspondentieadres: swrstichting@gmail.com
Tel: 08625960
KKF reg.nr.: 9793


Paramaribo,

Betreft: Maaltijdenproject SWR

Onze senionerenburgers vormen een van de kwetsbaarste groepen in Suriname. Zij zijn ernstig getroffen door de economische situatie in ons land. Voor velen van hen is het financieel niet langer haalbaar om in hun levensonderhoud te voorzien; zelfs de eerste levensbehoeften zijn voor hen nu niet meer haalbaar.

Start maaltijden project
De schrijver Clark Accord, bekend van zijn succesvolle debuut roman “De Koningin van Paramaribo” (welke handelt over Wilhelmina Rijburg, de populairste prostituee van Paramaribo van toen) werd tijdens zijn vooronderzoek in 1999 geconfronteerd met de grote nood waarmee seniorenburgers in Suriname te kampen hadden. Dit was de reden tot het oprichten van de Stichting Wilhelmina Rijburg op 2 november 2000 in Nederland. Met de oprichting van deze Stichting zou de eerste stap gezet moeten worden naar de verbetering van de erbarmelijke situatie waarin seniorenburgers in Suriname zich bevinden.

Om het geheel van dit maaltijdenproject in Suriname te coördineren werd op 2 oktober 2001 de Stichting Sorgu Wi Respekiwan opgericht. Op initiatief van Clark Accord ontvingen vanaf medio april van dat jaar twintig seniorenburgers dagelijks een warme maaltijd.
Jarenlang heeft de Stichting Wilhelmina Rijburg financiёle ondersteuning gegeven aan de Stichting Sorgu Wi Respekiwan. Door de geleidelijke afname van deze steun konden minder maaltijden worden verstrekt aan de doelgroep.

Doel Stichting Sorgu Wi Respekiwan (SWR)
De Stichting Sorgu Wi Respekiwan heeft zich ten doel gesteld: Het verbeteren van de sociaalmaatschappelijke, gezondheids- en economische positie van ouderen vanaf 60 jaar en wonende in
Suriname.

Visie (SWR)
Een duurzame verbetering van de positie van de seniorenburgers in Suriname bewerkstelligen, waardoor zij hun onafhankelijkheid bewaren; kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en zich blijven ontplooien; van goede zorg verzekerd zijn en hun waardigheid in de maatschappij kunnen behouden.
Het uitvoeren van een structureel maaltijdenproject is van eminent belang omdat het een garantie biedt op een voedzame maaltijd die een essentiele bijdrage levert aan het lichamelijk en geestelijk welzijn van de seniorenburger. Daarnaast kunnen seniorenburgers middels dit project een goede gezondheidssituatie handhaven ter preventive van ernstige ziekten.
Ook het geestelijk welzijn van de seniorenburgers kan bevorderd worden door hen zoveel als mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving te bedienen dan in een zorginstelling.

Missie (SWR)
Bovengenoemd tracht de Stichting te bereiken door:

  • Het bijdragen in de primaire levensbehoeften van de minderbedeelde senioren door hen van warme maaltijden te voorzien.
  • Het scheppen, bevorderen en instand houden van een klimaat van sociale bewogenheid onder de seniorenburgers.
  • Het stimuleren van het verantwoordelijkheidsbesef bij de bevolking t.o.v. de seniorenburgers.
  • Het samenwerken met organisaties met een gelijk gericht doel op nationaal-, regionaal- en internationaal niveau.
  • Het aanwenden van alle haar ten dienste staande wettige middelen, welke aan haar doel bevorderlijk kunnen zijn.

SWR verricht momenteel activiteiten in twee ressorten n.l. in
SARON en in Wi Kontren (ressort centrum)

Groepsgrootte: Het aantal seniorenburgers dat van SWR 3x per week een warme maaltijd ontvangt is 20. De groep bestaat momenteel uit 13 vrouwen en 7 mannen in de leeftijdsklasse van 60 jaar en ouder. De oudste seniorenburger in deze groep is momenteel 93 jaar.

De maaltijd: De maaltijd wordt afgestemd op het dieet van de individuele seniorenburger. Het menu is afwisselend en zoveel als mogelijk gevarieerd. De aangeboden maaltijden bestaan uit: rijst of aardappelen met groenten en vis of kip. Eenmaal per week wordt er een soepmaaltijd (brafu) opgediend (cassave-, oker-, grit’bana, enz).

De verzorging: Voor iedere seniorenburger zijn 3 voedselcontainers aangeschaft, waarin de maaltijden worden opgediend. De maaltijden worden centraal bereid in een keuken, waarmee de SWR afspraken heeft. De samenwerking met de keuken (leverancier van het voedsel) is goed. Er is op regelmatige basis overleg met de keuken over het menu. De seniorenburgers zijn naar
eigen zeggen zeer tevreden over de maaltijden, die goed smaken en er ook smakelijk uitzien. Zowel SWR, de coordinatoren en de vrijwilligers zijn tevreden over de kwaliteit van de geleverde maaltijden.

De gezondheidssituatie: De meeste seniorenburgers hebben een verhoogde bloeddruk (hypertensie), vaak in combinatie met suikerziekte (diabetis mellites). Ze bezoeken regelmatig de
dokter en zijn overwegend slecht ter been en in sommige gevallen zelfs bedlegerig.

Mantelzorg: De meeste ouderen wonen alleen en krijgen hulp van een familielid en/of een buur. De meest voorkomende situaties zijn: verwaarlozing v.d. woonomgeving (woning/erf); een beperkte mobiliteit en het (soms) ontbreken van nutsvoorzieningen vanwege schaarse financiёle middelen van de senioren burgers.

Conclusie:
Het maaltijdenproject van SWR voorziet zonder meer in een grote behoefte. De seniorenburgers kijken er reikhalzend naar uit. Het is triest om te zien onder welke omstandigheden sommigen van hen moeten leven, terwijl ze toch ook hun krachten gegeven hebben aan de ontwikkeling van het land Suriname. Als er familie is, is die zo druk met o.a.voorzien in de eigen behoeften dat er vaak onvoldoende tijd wordt ingeruimd voor de ouderen, die eventueel hulp nodig hebben.

Opmerkingen:
De Stichting Sorgu Wi Respekiwan zal om het maaltijdenproject te kunnen voortzetten en uitbreiden acties moeten ondernemen om de nodige financiёle middelen te genereren. De voortzetting is hard nodig, omdat deze seniorenburgers reikhalzend uitkijken naar de warme maaltijd die zij zich niet meer elke dag kunnen permitteren. Niet alleen om de maaltijden, maar zij kijken ook uit naar iemand die ze respectvol behandelt. Want zoals zij zeggen: “Het is niet alleen de maaltijd, die bezorgd wordt, maar ook om het gezelschap. Ook al blijven zij niet lang, er komt iemand langs!”

Voor het continueren van dit project hebben wij uiteraard middelen nodig. Wij benaderen u dan ook met het verzoek, dit project te ondersteunen met een bijdrage, afhankelijk van uw mogelijkheden. Vanwege COVID-19 zijn vele bedrijven in een moeilijke financiële situatie terecht gekomen, waardoor zij veel minder in staat zijn om ondersteuning te verlenen aan dit project.

De eigen bijdrage van de seniorenburger is vastgesteld op srd. 3,50 per maaltijd, welke het gevoel van eigen waarde en respect, die deze Surinaamse burgers verdienen, moet verhogen.

Een goed verzorgde, op dieet afgestemde, maaltijd kost momenteel srd. 25,- per dag incl. transportkosten. Voor 3 dagen per week, op kwartaalbasis is dat srd. 975,- ; halfjaarlijks is dat srd.
1950,- en op jaarbasis srd 3.900,- per seniorenburger.

Contactpersoon: P. Snijders; tel. 08625960; E-mail: swrstichting@gmail.com
Bankrelatie DSB srd. 55.20.517; DSB euro 55.20.622; DSB usd. 55.20.576 en GODO srd. 18.64.29.
Overmakingen t.n.v. Stichting Sorgu Wi Respekiwan onder vermelding van maaltijdenproject.

Hoogachtend,
Het bestuur van SWR,
Peter Snijders, voorzitter.
Bron: informatie SWR

De goede immigrant

Op 8 augustus 2020 mag Liesbeth Accord, tijdens het ReadMyWorld festival in het
Tolhuistuin in Amsterdam, het 1e exemplaar in ontvangst nemen van:
#De goede immigrant
23 visies op Nederland
Samengesteld door Dipsaus Podcast.

Hierin is opgenomen een verhaal uit Shirley in Allochtonie van Clark Accord.
Link naar bestelpagina https://uitgeverijpluim.nl/boeken/de-goede-immigrant

Frits Terborg we gaan jou missen!

Frits Terborg en Clark Accord hadden een klik. Bij de opening van eFTee Books was Clark erbij.

Toen de Clark Accord Foundation Suriname van Start ging, was Frits Terborg er op de achtergrond altijd bij.

Frits Terborg was zeer betrokken bij de Clark Accord Foundation.
Mede dankzij Terborg heeft de Clark Accord Foundation, de verhalen van haar eerste “Sori Yu Talenti” Schrijfwedstrijd voor jongeren, vastgelegd in “Het geheim van Ston Oso en andere verhalen”.
Terborg heeft de eindredactie voor zijn rekening genomen.

Frits Terborg we gaan jou heel erg missen!
Suriname ihb liefhebbers van de Surinaamse literatuur, gaan jou heel erg missen.

Wij dragen het eerste boek van de Clark Accord Foundation “Het geheim van ston oso en andere verhalen” op, aan Frits Terborg!

Frits Terborg Waka bun!

Clark Accord: Lucretia van der Vloot leest voor (gepland juni 2020)

Programma ter gelegenheid van de 9e sterfdag van de bekende Surinaamse schrijver Clark Accord (1961 -2011) met optredens door Spoken Word artieste Soraya Bruinendaal en actrice Lucretia van der Vloot. Schrijver/journalist Onno Blom interviewt Lucretia van der Vloot over de betekenis van het werk van Clark Accord en over de ‘making of’ van het luisterboek. Lucretia heeft de luisterboekversie van Accord’s succesvolle debuutroman ‘De Koningin van Paramaribo’( Nijgh & Van Ditmar) ingesproken.

Het programma wordt in medio juni uitgezonden vanuit het OBA Theater en is een samenwerking tussen de Clark Accord Foundation en OBA Huis van alle Talen. Na de live uitzending is het programma op ieder moment terug te kijken via OBA Studio.

https://www.huisvanalletalen.nl/verhalen/clark-accord-lezing-2020-11-mei-15-30-uur

Soraya Bruinendaal

Soraya Bruinendaal heeft op 11 mei 2019 tijdens de Clark Accord Sessions voorgedragen:

Zij is ook ik – Wij zijn, Koningin van Paramaribo

Het kind van gister is omringd door mensen die haar verdriet niet kennen. Geen levende ziel die weet van dit verhaal. Alleen de muren die ooggetuige waren van een plek waar tijd zich samenvouwde en ontketende in een alles veranderende oerknal.

Overdag speelt ze in gedachten nog steeds dyompofutu naast het erf en leeft ze het zorgeloos bestaan van een onschuldig kind. In haar was een onbekende stilte ontstaan die het geschreeuw van haar pijn probeerde te overstemmen. Als gevolg hiervan krommen de hoeken van haar mond met de lach van een vreemde en wanneer ze huilt, verschijnen er sibi busi’s die haar onrecht delen waardoor het erf vol met tranen komt te staan…

Soms wanneer de nacht valt, hoort ze het hout weer kraken, kruipen koude kriebels net alata’s over haar heen en blaast vanuit de Timmermanstraat een zachte wind, melancholisch, het lied van haar stille getuigenis. Zij is de vrouw van vandaag die nu zweeft op dit lied, zonder enige schaamte noch pardon. De wereld is van haar en niet andersom.

Het is niet de wind die bepaalt wie die meeneemt. Niet de zon die bepaalt naar wie die straalt en niet het water dat bepaalt naar waar die stroomt. Nee. Zij is die draiwinti die haar eigen tij keert, de vurige zon anga fayalobi. Geen watram’ma, maar een sirene die macht heeft over de zee. Zij is zowel eb als vloed. Zowel onstuimig als onvoorspelbaar, net zoals de Surinamerivier.

Zij is de hoogste berg ina kondre die boven een grootse jungle uittorent. Even indrukwekkend als dat ze een lust voor het oog is.Zij is de gevallen vrouw die niet bestaat en net de uitdrukking van vandaag de dag, verouderd. Zij is elegant net de term, maar verspeelde allesbehalve haar reputatie. Die was net zo sterk lek din bowtu fu Isri. Zij is de verborgen schat die haar tot meer dan een vrouw vormde, maar tegelijkertijd de drang tot genegenheid verdrong naar de bodemloze put waaruit die was ontstaan. Zij draagt haar kroonjuweel als haar kroon. Geen wonder dat zij is gekroond tot kroonjuweel der juwelen.

Koningin van Paramaribo
Zij is een heilige die pronkt in de kleren van de duivel. The Devil’s advocate die de straat beweegt naar haar hand. The Queen of the night with an inexplicable act what made her the talk of the town.

Het kind van gister en de vrouw van vandaag hebben iets gemeen met elkaar. Wij zijn ze allemaal weleens geweest. Samen dragen we de geheimen van een tijd geleden. Hebben het kind van gister en de vrouw van vandaag in het heden nooit eronder geleden, maar lagen zij bovenop hun pijn.

Ik schuif mijn pijn ook niet onder stoelen of banken, instead I thrive on mine.
Want ook ik ben koningin van Paramaribo.

Gebroken als dertienjarige en omringd door mensen die mijn verdriet niet kenden. Ook ik was getuige van tijd die zich samenvouwde in een alles veranderende oerknal. Maar ook ik zweef nu op mijn melancholische liederen. En met een hart zo breed en groot als de heupen van Agutobo, ben ik vandaag de dag, nu ook die sterke vrouw.

Wij dragen allen een pijn.
Schuif het niet onder stoelen of banken. Zowaar mi de Soraya Bryony Josephine Henna Bruinendaal, mi nafu tak in tongo fu pot krakti ini mi wortu.
Want woorden blijven woorden, maar kracht dat zijn wij…

Soraya Bruinendaal  

Soraya Bruinendaal staat ook wel bekend als Soraya Bryony.

Zij is geboren in Suriname en kwam naar Nederland in 1988, waar zij grootgebracht werd in Amsterdam. Zij heeft een grote fascinatie voor gedichten en verhalen schrijven. Het eerste gedicht dat zij schreef, beschrijft het verlies van haar moeder Henna. Het schrijven was bedoeld als verwerkingsproces. Toen was Soraya pas 13 jaar. Kenmerkend voor haar gedichten zijn dan ook de gevoelens die we allemaal hebben of herkennen.

Haar stijl is beschrijvend. Ze verwerkt de nodige woordspelingen in haar stukken, zodat elke lezer de aandacht erbij kan houden. Wanneer de lezer zijn of haar eigen associatie naar voren kan
halen, is haar doel behaald. Haar wens en passie is iedereen te kunnen blijven inspireren met haar woorden en verhalen.

De Ware Tijd – Literair februari / maart 2020

Sanguilla Vabrie

Sanguilla Vabrie heeft op 11 mei 2019 tijdens de Clark Accord Sessions voorgedragen:

Misi Kapelka(ode aan MAXI LINDER)

No frede fu kari mi prisiri
Lusu mi p’kinso fu a denki dati
yu,
be verwakti taki
mi,
no bo abi
someni dek ‘ati

No frede fu kari mi prisiri
Bikasi,
Mindri a lostu fu
kot-koti
Soerdati
las den makti
fu kenki prakseri
tra tra fasi

No frede fu kari mi prisiri
Te obia a no fu yu
No spiti na ini
Pina,
meki taki
Yu,
Wani puru atibron fasi
Lesi strafu
na tapu
mi pranasi
Bika mi
abra na pasi
kon miti, kondre

No frede fu kari mi prisiri
meti buba
kari sten
Libisma skin,
sori ten,
no b’abi no wan sari ati
di mati
tapu ai fu luku yari
fu sji, mi
na nyun nyan uma pikin

No frede fu kari mi prisiri
Mi, no sabi sa na pre
Mi sabi sa na libi

Gudu man,
gi mi okasi
fu tyari moro paki
Ini ten
Gado sabi,
Skapu ede, nanga krabita ede a no wan

No frede fu kari mi prisiri
Langa libi, langa sji sani
Ma fu gi wi switi smeri
Fu tai, ini mamyo
Now tide, yu kari mi motyo
Bika mi de,
nanga mi du! 

No frede fu kari mi prisiri
Gran’ma koto ben grati, bifo
a fesi kon proi proi
Fu di m’e prodo
Anga mi moi moi
A
uma presi disi tai hebi udu!

Zij is een ander soort vrouw
Zij staat op een ander getal
Jij hoort slechts het geluid van een kind

Zij is een ander soort vrouw
Zij is net de koele winters,
met verharde tenen
totdat,
Totdat de krampen in zijn tenen
Doorvoeren via het kanaal
Richting, zijn benen

Zin volgend
Zin volgt
En Zij
Is een ander soort vrouw
Zij weet welke woorden ver genoeg zijn
Zij is de nachtelijke bevrediging
Tracht gebieden die
Ver,
Bindingen maken

Zij is een ander soort vrouw
Jij hoort haar tussen het oerwoud
Van ontstemming
Het gevaar van drijfzand
De onzichtbare wonden
De vluchtige ontmoetingen

Zij is de stroomversnelling van eenzaamheid
Magdalena in armoede
Het onbegrip in ellende
De verboden vrucht in Genesis

Zij is een ander soort vrouw
Zij is niet de vrouw die ‘’hij’’ wil
Zij is de gedachte dat ‘’hij’’ heeft
Zij verlicht het gevoel, in zijn idee
Zij is een ander soort vrouw

‘’Maakt dat haar een monster?

© Sanguilla Vabrie

Biografie:

Persoonlijke gegevens:

Naam: Sanguilla Vabrie
Artiestennaam: Avanaisa EmeliJo
Links: Sanguilla “Emelijo” (facebook pagina) guilla_emelijo_ (Instagram) EmeliJo’s Diary (wordpress)


Sanguilla Vabrie is dichter en schrijver woonachtig in Amsterdam. Zij is geboren in Suriname, Paramaribo en schrijft in het Nederlands, Engels en Sranantongo. Ze is een dichter van hart die graag schrijft over gevoel en emotie maar zegt dat alles om haar heen haar inspireert en dit kan je in verschillende van haar teksten terugvinden.
Sanguilla beschrijft zichzelf als iemand die heel bescheiden is, ze houdt van woorden, emoties en expressie en heeft van kinds af altijd interesse gehad in creatieve uitingsvormen. Haar grote inspiratiebron is Michael Slory.
Verder heeft zij heel veel bewondering voor het werk van dichters Maya Angelou, Louise Wondel, Celestine Raalte, Gerrit Barron, S. Sombra en Ijeoma Umebinyuo.

Sanguilla heeft op diverse podiums gestaan in Nederland waaronder het open mic bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Spreken is goud, Het Lichtpuntjes festival, Het Juni Gedicht festival, Het Bazaar in de Koningskerk, Jeugddiensten bij de Gemeente EBG Amsterdam & Rotterdam, In the picture festival Bijlmerpark theater, Dr. Sophie Redmondlezing & talkshow Amsterdam, Clark Accord lezing, Theater Zuidplein ‘’Ode aan Oscar Harris’’.
Ook heeft zij in de theaterproductie ‘’Op weg naar vrijheid’’ geschreven door Mw.Thea Doelwijt gespeeld. In 2017/2018 Talentlab Poetry & Performing arts o.l.v. stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia en van 2017 t/m 2019 heeft zij de hoofdrol vertolkt van Celina in de theaterproductie ‘’1862 Plantage Strubbelingen’’ geschreven door Anita Plowell.

Sanguilla Vabrie is ook singer & songwriter. Zij is 9 jaar koorlid geweest van het gospelkoor Colours of God, is leadzangeres geweest van de reggaeformatie Blakman Unity en zij deed backing vocals voor de reggaeformatie Rootz Energy en Innersoul.

De Ware Tijd – Literair januari 2020

DWT zaterdag 18 januari / zondag 19 januari 2020 DwT B5
Literair, nr.1555, jrg. 34

Euredice Tauwnaar

Euredice Tauwnaar. Een van de Spoken Word talenten van de Clark Accord Sessions 2019. Als talent uit de Poetry Class van stadsdichter Gershwin Bonevacia is zij bezig de wereld van het schrijven in poëzie te ontdekken. Haar opvallende kenmerken zijn reflecties over innerlijke vraagstellingen. Altijd met een vleugje liefde en licht. Welke eigen betekenis geeft zij het verhaal van de Koningin van Paramaribo?

Mooi misi kon dansi
Mi gudu kon dansi
Kon dansi mik tamara si

Bij het horen van de tonen
gaat de hand in de zij
en zweven de woorden
op de melodie van zelfliefde

Een lied die ons
Surinaamse Koninginnen
bij ons naam noemt

Wilhelmina, Oma Sjane, tante Wonny,
Marilva, Sylvana en Euredice

Verschillende personages
met ieder een eigen verhaal
Die allen naar de titel
‘De Koningin van Paramaribo’ verwijzen.

Mooi misi kon dansi
Mi gudu kon dansi

De woorden van dit lied
brengen de koninginnen terug,
naar het verlangen
geïdentificeerd te worden
met het land,
waarvan wij de taal en het verhaal delen.

‘’ MAXI”
Maxi Linder
Maxi Linder is in verschillende vrouwen
In verschillende dimensies
en in verschillende gebeurtenissen
opnieuw gemanifesteerd.

Als de 18 jarige jonge vrouw,
3de generatie afstammeling
van een tot slaaf gemaakte,
opgevoed door oma,
die de keus maakte, haar toekomst te ontwikkelen,
in een land, waarvan een positief zelfbeeld
veelal afhankelijk was van Eurocentrische schoonheidsnormen.

De Maxi Linder in haar
heeft haar doen concluderen,
dat zij ten alle tijden weet
wie zij is,
wat zij wilt,
maar daarvoor vooral haar zelf blijft.

Het is haar niet kwalijk te nemen,
dat haar perspectief,
over vrouw zijn beïnvloed is door
Het hebben van 2 banen,
het ontbreken van een mannelijke beschermer,
en
het hebben van intense verlangens
naar een land
waar de zon wel elke dag opkomt

Met regelmaat reist zij terug.
Zij het terug in de tijd
zij het door de muziek,
zij het door te sparen,
om even de die opkomende zon weer te mogen ervaren.

Mooi misi kon dansi
Mooi Maxi kon dansi

Zij dansen als de politicus die haar eigen partij opricht
Als de trainster van een voetbal team,
als een theater maakster met hitsige scenes
waar hun stem met regelmaat wordt bekritiseerd

Zij dansen op de bewegelijke verlangens
van een ritmische drum
en opzwepende zonnige klanken

WELLL, niet alles wat blinkt is GOUD!!!

Onze glimmende huid
is ons eerste aangezicht,
maar zeker niet de reden
waarom wij ons aanzien hebben verworven.

De Surinaamse vrouw is uniek
De zwarte vrouw is uitzonderlijk
De Koningin van Paramaribo is exclusief in haar soort

Zij heeft zich inmiddels geprofileerd
als een waardig handelsmerk.

Gekenmerkt door vele kleuren,
prikkelende smaken
en zoete vreugde.

Het zijn de moeders gebouwd in de Fernandes Fabriek.
Zij draaien op de staatsolie van hun land
en in hun pijn zit een stuk kolonialisme verweven.

Elk kind van Surinaamse komaf
herkent zijn moeder in de Koningin van Paramaribo

De Surinaamse Koninginnen van nu
kennen allen het refrein
. je man is je eerste diploma
. je haar is je kroon
. laat altijd het beste van jezelf zien, maar wees op je hoede
Het couplet,
Met de les
dat liefde en geluk
een vluchtig bezoek is
van komen en gaan.
En in het hol van de Leeuw
treed Maxi Linder ‘De koningin van Paramaribo’ zich aan

De olie waar hun motor op draait
bezit ingrediënten
waarmee de Koninginnen van nu
nog steeds hun mondje mee weten te roeren

Met de hand in hun heup
vloeiend algemeen beschaafd Nederlands,
beargumenteren zij hun individualiteit,
beschermen zij hun unieke ‘IK’
en doorbreken zij taboes.

Er is minimale begrip voor de Koningin van Paramaribo
Zij heeft getracht haar prinses te behoeden
tegen de 1-0 achterstand
waar zij, eens in haar leven
mee te maken zou krijgen.

Het hol van de Leeuw kent vele wolven in schaapskledij
Zij worden herkent door de Maxi Linders in ons

Met strijdvaardigheid, bewustwording en eigengereid
wordt respect afgedwongen en opgeëist.

En alla den presi den oema dis e kmopo,
zijn het de forten die met hun energie beschermen

Die diploma is nodig
om ervoor te zorgen,
dat niemand,
vooral geen man
jouw keuzes voor jou maakt

Ie moes de wan oema foe joe srefi!!!
‘Wees een vrouw van jezelf’

Den mooi Maxi Lider foe tide, den de jere!

De Koningin van Paramaribo,
draagt tegenwoordig haar natuurlijk haren
in een bol als kroon op haar kruin.

Ze heeft haar 3 kinderen op tijd in de klas,
vlecht in de tussentijd het haar van de buurvrouw,
Belt tegelijkertijd haar zakelijke contacten.
Draait een bami voor 12.00 uur.
Volgt misschien nog een studie
en staat 14,30 weer bij school,
om alle kinderen op tijd bij voetbal, dansen en oma te laten arriveren.
Zij heeft geduld met hart van haar partner.
Zij is zich er van bewust,
dat het helen van hartzeer en trauma’s,
zelf door de man, moet worden ondervonden.

Een stabiele drie eenheid
moet vanaf de wortel groeien!

Zij heeft geduld met de ander,
rechtvaardigheid staat voor eigen belang
‘Er is altijd een extra bordje eten’

Mooi misi kon dansi
Mi gudu kon dansi
Kon dansi mik tamara si

‘Dans, dans door het leven
Dans als de Koningin die JIJ wilt zijn.

Trots, naar eer en geweten.

De manifestatie van Maxi Linder
zet zich onherroepelijk voort.

Zij houden van haar.
Zij was en is geliefd.

Wij eren de vrouwen, die de Koninginnen van Paramaribo voortbrengen.

Zij gaan door het leven met de zekerheid dat wat zij doen, goed is.

Het is een moeizaam bestaan.
Met als licht, dat wij al onze dromen mogen nagaan

Omhuld in Goud,
in pracht en praal.
Zijn het de verhalen van onze voorouders,
die het leven van de Surinaamse Koningin
met regelmaat benauwd.

Maxi’
‘Maxi Linder’
‘Mooiiiii misi!

Eensgezind en eens gebeurd.
Is Maxi Linder nooit verloren.
Het is de innerlijke kracht
die wij weten te behouden

Gemanifesteerd in vele personages
in verschillende tijden.

De Koningin van Paramaribo
Een vrouw om van de houden!!!!

Koningin van Paramaribo: Maxi Linder

Door ELINE VERBURG
07 okt. 2019 in GESCHIEDENIS

De debuutroman van Clark Accord, die gaat over de Surinaamse prostituee Maxi Linder, ligt na twintig jaar nog altijd in de boekwinkels. De schrijver, die in 2011 overleed, verkocht meer dan 120.000 exemplaren van De koningin van Paramaribo.

Het is het waargebeurde verhaal over Wilhelmina Rijburg (1902-1981), een flamboyante en populaire prostituee. Met de opbrengst van haar werk ondersteunde ze arme kinderen en betaalde ze ook de opleiding van vele kansarme Surinaamse jonge mannen, die later hoge posten in de samenleving bekleedden.

Als 13-jarig meisje werd Wilhelmina in Paramaribo verkracht door een buurman; een traumatische gebeurtenis, die haar echter tevens ertoe aanzette om haar lichaam en seksualiteit te gaan gebruiken als middel (wapen) om hogerop te klimmen; als myoto, hoer. Haar werknaam hield ze over aan de tijd dat ze fan was van westernacteur Max I. Linder.

Ze zou uitgroeien tot de beroemdste prostituee van Suriname, door de mannen ’Koningin van de West’ genoemd. Ze had klanten in voorname kringen. en ging gekleed in opzichtige, dure kledij.

Het was niet alles goud wat er blonk. Zo werden Maxi en andere prostituees tijdens de Tweede Wereldoorlog – toen Amerikaanse troepen in Suriname de dienst uitmaakten om de bauxietindustrie te beschermen – uit angst voor seksueel overdraagbare aandoeningen vastgezet in Plantage Katwijk aan de Crommewijne-rivier. In dit interneringskamp werden de vrouwen gebrandmerkt, verkracht en mishandeld.

Na de oorlog verdiende Maxi haar geld vooral als bemiddelaar voor jonge hoertjes, die van haar het vak tot in de fijnste kneepjes leerden. Maar het verval en de eenzaamheid kwamen met de jaren. De vrouw die om haar schoonheid en macht op handen werd gedragen, eindigde als een oude dorpsgek die mensen op straat ging smeken om aalmoezen.

Bron: https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1335378460/koningin-van-paramaribo-maxi-linder

20 JAAR ‘DE KONINGIN VAN PARAMARIBO’

UITNODIGING | 11 MEI 2019 | CLARK ACCORD SESSIONS
20 JAAR ‘DE KONINGIN VAN PARAMARIBO’

Twintig jaar geleden verscheen ‘De koningin van Paramaribo’, de debuutroman van Clark Accord (1961-2011). Een verhaal gebaseerd op het leven van de beroemdste en beruchtste prostituee van Suriname, Maxi Linder. Het boek spreekt zowel geschiedkundig als in literaire zin tot de verbeelding. Een verhaal over zelfbeschikking, misbruik, macht, ondernemerschap, wraak, politiek en sex.

Twintig jaar later is ‘De koningin van Paramaribo’ nog steeds een inspiratiebron voor verschillende generaties theatermakers, kunstenaars, schrijvers, dichters en muziek artiesten. Welke impact heeft het boek gehad in hun werk? Hoe kijken vrienden terug naar hun band met de persoon Clark Accord? Waarom is het verhaal van Maxi Linder nog steeds actueel?

Tijdens de Clark Accord sessions op zaterdag 11 mei 2019 vieren we het twintigjarig jubileum van ‘De koningin van Paramaribo’ met muziek, interviews, spoken word, kunst en een presentatie van thema’s geïnspireerd door het boek en de schrijver.

Datum: zaterdag 11 mei 2019
Tijd: 14.30 – 17.00 uur
Locatie: OSCAM, Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam
Informatie: www.youtoday.nl | www.clarkaccordfoundation.nl

PERSBERICHT

Amsterdam, 16 april 2019

LANG LEVE DE KONINGIN!

Clark Accord sessions viert twintigjarig jubileum ‘De koningin van Paramaribo’ 


Op zaterdag 11 mei 2019 om 14.30-­‐17.00 uur presenteren YouToday en de Clark Accord Foundation in Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) in Amsterdam de Clark Accord sessions. Een middag waarop de succesvolle debuutroman ‘De koningin van Paramaribo van Clark Accord (1961-­‐2011) en zijn persoon centraal staan. Het verhaal van De koningin van Paramaribo is gebaseerd op het leven van wellicht de beroemdste en beruchtste prostituee van Suriname, Maxi Linder, die vooral furore maakte tijdens de koloniale periode. Een verhaal over zelfbeschikking, seksueel misbruik, macht, ondernemerschap, wraak, politiek en sex. Twintig jaar later is ‘De koningin van Paramaribo’ nog steeds een inspiratiebron voor verschillende generaties theatermakers, kunstenaars, schrijvers, dichters en artiesten. Welke impact heeft het boek gehad op hun werk? Waarom is het verhaal van Maxi Linder nog steeds actueel? Het jubileum van ‘De koningin van Paramaribo’ wordt gevierd met muziek, interviews, spoken word, kunst en een presentatie van thema’s geïnspireerd door het boek en de schrijver. Met onder anderen actrice Helen Kamperveen, theatermaker Dorothy Blokland en de Poetry Class van stadsdichter van Gershwin Bonevacia.

Herkenbaar
Clark Accord heeft met zijn debuutroman “De Koningin van Paramaribo” internationaal grote indruk gemaakt. Zijn gepubliceerd werk varieert van romans tot theatermonologen. Zijn vroegtijdig overlijden op 50-­‐jarige leeftijd betekent een verlies voor de literaire wereld. Zijn verhalen staan garant voor herkenbaarheid voor een Surinaamse en Caribische doelgroep. De koningin van Paramaribo speelt zich af in de koloniale tijd met een belangrijke plek voor de gedeelde Surinaamse geschiedenis met Nederland. De literaire erfenis van Clark Accord wordt sinds 2012 gewaarborgd door de Clark Accord Foundation.

Maxi Linder
De hoofdpersoon in het boek De koningin van Paramaribo is Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg alias Maxi Linder (1902-­‐1981). Volgens sommigen is zij de belichaming van een feministe avant la lettre. Of is zij het zoveelste product van sexueel misbruik? Door haar klandizie, die veelal bestond uit hooggeplaatsten, werd zij ook wel de Zwarte Koningin van de West genoemd. Een vrouw met een eigen wil die vanuit het recht van zelfbeschikking haar lichaam inzet als overlevingsmiddel. Maxi Linder werd geroemd vanwege haar scherpe tong, extravagant gedrag, maar ook vanwege haar onbaatzuchtig gedrag wat o.a. terug te zien was in het betalen van opleidingen van toen kansarme, maar nu succesvolle mannen.

Nieuwe generatie
Het doel van de Clark Accord Foundation is nieuwe generaties cultuurmakers verder laten bouwen op de kernwaarden die Clark Accord zo belangrijk vond: literatuur en cultuur, emancipatie en kennis van de (eigen) geschiedenis. Youtoday organiseert mediaprojecten, trainingen en netwerkbijeenkomsten over en voor de diversiteit in educatie, media en cultuur. Met de Clark Accord sessions streven zij gezamenlijk naar meer herkenbaarheid en erkenning van zwarte schrijvers en makers. De Clark Accord sessions wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Zuidoost.

Noot voor de redactie: Informatie: Faizel Lynch -­‐ YouToday Tel: 0629457101 email: info@youtoday.nl

Clark Accord portret iconenkalender 2019

Siegmien Power-Staphorst: ‘Opvattingen over het zwarte gezin moeten aanzienlijk worden bijgesteld’

www.dbsuriname.com, 14 mei 2018

De Clark Accord Foundation heeft op vrijdag jongstleden haar jaarlijkse terugkerende lezing gehouden in Buiten Sociëteit Het Park gehouden. Gedurende drie uren werd het onderwerp ‘Hoe ontwikkelt de zwarte man zich?’ besproken. Inleider Siegmien Power-Staphorts besprak opvattingen, die over de Afro-Surinamer bestaan. De opvatting: ‘Het lukt Afro-Surinaamse mannen niet om stabiele partnerrelaties te onderhouden’, werd onderzocht. De veel gehoorde historische verklaring: ‘Veel tot slaaf gemaakte Surinaamse vaders werden in de slavernijperiode gescheiden van hun gezin en apart verkocht’, kwam aan de orde. Dat zou een belangrijke reden zijn dat een groot deel van de Afro-Surinaamse mannen tot nog toe instabiele relaties onderhouden en weinig gericht zijn op de zorg en opvoeding van hun kinderen.

Niet alleen kommer en kwel
Power-Staphorst haalde meerdere wetenschappelijk onderzoeken naar deze opvatting aan. ‘Hoewel de relaties van Surinaamse slaven door blanke tijdgenoten als onzedelijk, instabiel en vrijblijvend werden gekenschetst, zijn er studies die laten zien dat gangbare opvattingen over het toenmalig gezin aanzienlijk dienen te worden bijgesteld.’ Gesteld werd, dat het effect op de stabiliteit van relaties te verwaarlozen valt als het gaat om de gescheiden verkoop van mannen en vrouwen, de moreel failliete blanken en de gedwongen verhuizingen. ‘Diverse studies hebben aangewezen dat het wat man-vrouw relaties betreft tijdens en na de slavenperiode, niet alleen kommer en kwel was.’

Eenzijdige benadering
Gebleken is dat slaven en slavinnen wel degelijk noties omtrent echtelijke verplichtingen en trouw zouden kennen en naleven. Dat het met de promiscuïteit van de man ook wel meeviel. Het zou onder andere door de Evangelische Broeder Gemeente komen, die alleen echtelijke twisten, overspel en polygamie optekende, waardoor deze opvatting is gaan leven. Aan echtelieden die niet veel ruzie maken of keurig samenwonen, werden niet veel woorden vuil gemaakt.

Het roer omgooien
De inleider vroeg zich af hoe we kunnen putten uit het verleden van de positieve, stabiele emotionele en economische verbintenissen. ‘Moeten we steeds de historische ontwikkelingen blijven aanhalen en ons daarachter verschuilen als het gaat om minder positieve gedragingen? Is het geen tijd om op zoek te gaan naar een positieve ombuiging, het doorbreken van een cirkel? Is het geen tijd om te kiezen voor het loslaten van het negatieve en het zwakke en versterken van het positieve en sterkte uit de historie van onze voorouders? Hoe kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken, want het is duidelijk dat er actie ondernomen moet worden om het roer om te gooien om daadwerkelijk te streven naar stabiliteit van de relaties in emotioneel en economisch opzicht?’
HD

Volledige CA-Lezing 2018 – Siegmien Staphorst

Bron: http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/siegmien-power-staphorst-opvattingen-over-het-zwarte-gezin-moeten-aanzienlijk-worden-bijgesteld/

Clark Accord Lezing 2018

Zevende Clark Accord Lezing

De Clark Accord foundation nodigt u uit voor haar jaarlijkse activiteit: de Clark Accord Lezing. De lezing wordt voor de zevende maal georganiseerd en wordt afwisselend in Suriname en in Nederland gepresenteerd.

Met zijn programma “Black Inc.”, wat het zwart bewustzijn stimuleerde, schonk Clark aandacht aan de zwarte mens in het algemene en de plek van deze groep in Nederland in het bijzonder.
Clark heeft meerdere malen het thema de positie van de zwarte man belicht: “De ontwikkeling van de zwarte vrouw gaat hard. Kijk maar naar de hoge scholen en universiteiten. De zwarte vrouwen zijn daar goed vertegenwoordigd. En dat is goed, want deze groep is veel te lang achtergesteld. Maar hoe ontwikkelt de zwarte man zich”?

In dit licht is het thema van de Clark Accord lezing:

“De positie van de Afro Surinaamse man in het Suriname van vandaag”

De inleidster van dit thema is mevrouw Siegmien Staphorst, de huidige voorzitter van NAKS.
De panelleden zijn Ciciel Lamesie, Juan Accord, Melvin Bouva en Leendert Pocornie.
Gracita Groenefelt leidt de discussie.

Naast de inleiding en de daaraan gelieerde paneldiscussie interviewt Iraida Ooft Julia Terborg en voert Oboodiyeh zijn kunsten op.

Wij heten u allen graag welkom op 11 mei 2018 in de Buiten Sociëteit het Park aan de Grote Combéweg vanaf 19:30.
De deuren sluiten om 19:55, opdat de inleiding stipt om 20:00 kan beginnen.
De toegang bedraagt srd.50.

Reserveren kan via email en/of telefonisch
Email: caf_pr@hotmail.com
Tel: 08714894/0330851

Namens,
De Clark Accord Foundation.

VOJ Albina schittert bij première ‘Koningin van Katwijk’

De leerlingen van Voj Albina die vrijdag de internering van Maxi Linder en andere prostituees speelden in het nieuwe theaterstuk ‘Koningin van Katwijk’. Foto: Audry Wajwakana.

ALKMAAR – “Ik heb helemaal geen geslachtsziekte. Ik laat me regelmatig controleren. Ik hoor hier niet thuis.” ‘Maxi Linder’, meer bekend als de ‘koningin van Paramaribo’, pleit bij de militairen dat ze niet bij de groep prostituees hoort die gezorgd heeft voor een toename van seksueel overdraagbare aandoeningen in het land. De militairen willen niets horen en manen haar aan om haar “bek” dicht te houden.

“Jullie zijn hier om te naaien. Daar zijn jullie goed in. Maar deze keer gaan jullie geen mannen naaien, maar kleren. Marius is hier de baas en als jullie niet luisteren, zullen jullie het zelf merken.” Tien leerlingen van de vierde klas van Voj Albina vertolkten vrijdag Maxi Linder en andere prostituees tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen waren in 1943 en 1944 geïnterneerd in plantage Katwijk.

De scholieren en de buschauffeur krijgen de schrik van hun leven als de militairen voor de poort van het interneringskamp zeggen dat alle ‘hoeren’ moeten uitstappen. Het duurt niet lang voordat de leerlingen begrijpen dat het nieuwe theaterstuk ‘Koningin van Katwijk’ al vanaf in gang is gezet. Het theaterstuk, geschreven door Diego Lapar, is gebaseerd op een passage uit de debuutroman ‘Koningin van Paramaribo’ van Clark Accord (1961-2011).

De Clark Accord Foundation (Cafs) heeft vier jaar de monoloog ‘Koningin van Paramaribo’ als scholenvoorstelling gepresenteerd en besloot het verhaal nu een andere insteek te geven. Omdat het interneringskamp nog bestaat stelde Cafs voj- en vos-leerlingen van Commewijne en Marowijne in de gelegenheid om de wrede toestanden waaronder de vrouwen gebukt gingen zelf te aanschouwen.

De scholenvoorstelling draagt volgens de stichting bij aan de ontwikkeling van de leerlingen, omdat thema’s als kindermisbruik, vrouwenrechten, veilige seks en prostitutie aan de kaak worden gesteld. “Wij hopen jongeren die niet graag lezen, te prikkelen om het boek en andere werken van de auteur te gaan lezen”, zegt Cafs-bestuurslid Jerry Dewnarain, die ook tekende voor de regie van het stuk.

Maxi Linder werd deze keer gespeeld door scholiere Fanaisa Engeso en de militaire baas bij het interneringskamp Marius door Biantivado Poina. Naast de opvoering kregen de aanwezigen ook een rondleiding op de plantage. Volgend week vrijdag wordt het stuk door een andere school opgevoerd.

Bron: http://www.dwtonline.com/mobiel/?node=443806 

Gedachtegoed Clark Accord eye-opener voor jongeren

6 maart tot en met 11 mei is voor de Clark Accord Foundation een belangrijke periode. 6 maart 1961, de geboorte van Clark Accord. 11 mei 2011, de sterfdag van Clark Accord. Met zijn debuut roman, “de koningin van Paramaribo”, kreeg de schrijver Clark Accord zowel nationaal als internationaal grote bekendheid. Daarmee heeft Accord Suriname internationaal op de kaart gezet.

De Clark Accord Foundation Suriname (C.A.F.S)
Houdt het gedachtegoed van de schrijver Clark Accord in stand.
Zij stelt zich o.a. ten doel jongeren literair bewust te maken d.m.v diverse activiteiten zoals de Sori Yu Talenti schrijfwedstrijd en het verzorgen van presentaties op verschillende scholen. C.A.F.S wil op een speelse theatrale manier een eye opener zijn voor jongeren.

Ook dit jaar worden er een drietal evenementen georganiseerd door de Clark Accord Foundation Suriname (C.A.F.S), geïnspireerd door het gedachtegoed van de schrijver
1. Een scholieren voorstelling voor VOJ en VOS scholieren.
2. De Clark Accord Lezing
3. De presentatie van de 2e verhalenbundel van de Sori yu Talenti schrijfwedtsrijd.

We starten met een spetterende en dramatische scholenvoorstelling. Het gaat om een passage uit de bewerking van een passage uit ”de koningin van Paramaribo”. De gevallen vrouw bestaat niet (theatermonoloog, 2000). In deze passage wordt de internering van de prostitué Maxi Linder, in het interneringskamp te Katwijk (Commewijne) belicht. Deze voorstellingen zijn bestemd voor de VOJ en VOS scholen van de districten Commewijne en Marowijne. Het neusje van de zalm is, dat de scholen zelf acteurs voordragen. Tevens ontvangen de leerlingen van de 3e en de 4e klas een lesbrief. De scholenvoorstelling draagt bij tot educatie met betrekking tot het thema: Vrouwenrechten en veilige seks. Heel blij zijn we met de bijdrage van Readytex, beheerder van Kamp Katwijk, aan de ticketkosten.

De tweede activiteit is De Clark Accord Lezing, die plaatsvindt op 11 mei. Het thema is “de positie van de zwarte man”. De keynote spreker is mevrouw Siegmien Staphorst, voorzitter van Naks.

Ten slotte vindt dit jaar de presentatie plaats van de Clark Accord Sori yu talenti verhalenbundel.
Hierin zijn de verhalen uit 2014 Liefde) en uit 2015 (Angst) samengebundeld.

Ook blijft de Foundation het oevre van Clark promoten. Hij schreef in zijn korte leven de navolgende titels: “De Koningin van Paramaribo” (roman, 1999,
”De koningin van Paramaribo. De gevallen vrouw bestaat niet (theatermonoloog, 2000), “Met eigen ogen” (co-auteur Nina Jurna)(2003), “Tussen Apoera en Oreala, een liefdesgeschiedenis in het tropisch regenwoud” (2005), “Shirley in Allochtonie” (columns, 2005),“Bingo” (roman, 2007), “De Koningin van Paramaribo (muziektheatervoorstelling i.s.m. met Anousha Nzume (2010), “Una casa particular”. In: “Voor mij ben je hier”,verhalen van de jongste generatie Surinaamse schrijvers, Samengesteld en geredigeerd door Michiel van Kempen. Meulenhoff, Amsterdam 2010, pp.75-85 (verhaal), “Plantage d’Amour (roman, oktober 2011, postuum).

Voor meer info:
Mavis Accord – voorzitter CAFS
T: 8714894
Helga Fredison – PR
T: 8623127
helgafredison@gmail.com

6e editie van de Clark Accord Lezing

Fams, Friends, Fans en Belangstellenden,

De op 11 mei 2017 geplande 6e editie van de Clark Accord Lezing in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gaat wegens omstandigheden niet door.
Gereserveerde kaartjes alstublieft met de OBA afwikkelen.
Blijf ons volgen. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Hartelijk dank voor de getoonde belangstelling.

Soso lobi
Het bestuur van de Clark Accord Foundation.

Van ‘motyo’ tot moderne klassieker

door Aart G. Broek

Naar prostituees en hun werkzaamheden in de voormalige Caribische koloniën deed ik geen uitgebreid onderzoek. Wel maakte ik mij onvermijdelijk een voorstelling van het leven van publieke vrouwen.

Ik droeg een stereotypisch beeld mee, zoals van het leven van Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg: getekend door het leven maar met een hart van goud. Zij werd in 1902 in Suriname geboren en overleed daar in 1981; een ‘motyo’, hoer, die werkte onder de naam Maxi Linder. Aan deze ‘koningin van Paramaribo’ wijdde Clark Accord (Paramaribo, 1961 – Amsterdam, 2011) een roman. Mijn ongenuanceerde beeld van een vrouw als Maxi in het koloniale Suriname werd zo knap veelzijdig bevestigd door Accord en juist daardoor ondermijnd.

De koningin van Paramaribo was Accords debuutroman, verscheen in 1999, verkocht meer dan 125.000 exemplaren, en werd uitgebracht in Duitsland, Spanje, Latijns Amerika en Finland. De roman is nog steeds in druk. De bondige samenvatting van Accords roman op de omslag sluit al aan bij mijn verwachtingen. ‘Schaamteloos, welbespraakt, extravagant, onzelfzuchtig en motyo in hart en nieren, was Maxi al bij leven een legende,’ vermeldt de omslag. De roman geeft van al die karaktereigenschappen zeer smaakvolle of juist pijnlijke voorbeelden. ‘Ze wordt door een huisvriend verkracht op haar dertiende, beleeft haar topjaren als prostituee in de jaren dertig, wordt geïnterneerd in een kamp [in Suriname] tijdens WOII, en glijdt in haar latere jaren af naar een bestaan vol afpersing, chantage, bedelarij en eenzaamheid.’ Het valt niet kernachtiger samen te vatten dan in voorgaande zin en de roman sleurt je door dat buitensporige leven, dat zowel bandeloos als onbaatzuchtig is.

Zo had ik mij het leven van een doorgewinterde prostituee voorgesteld en Accord bevestigt die voorstelling. ‘Ze sterft op troosteloze wijze, omringd door haar eenenvijftig honden,’ meldt de omslag nog en ook daarmee bevestigt de roman eveneens mijn zicht op het dramatische leven van een motyo in de koloniën.

Moll Flanders, de 18de eeuwse Londense ‘harlot’ van Daniel Defoe, mag eindigen als een welgestelde dame op een uitgestrekte plantage in de Nieuwe Wereld, een motyo eindigt in de goot. Zo zit het in mijn hoofd en Accord heeft er niets aan gedaan om dat beeld omver te kegelen. Integendeel, hij wrijft het wrede beeld er nog eens in als zout in de wond. Dat komt aan!

Hoe zeer wij ook mogen verwachten dat literatuur aan onze vooroordelen en starre verwachtingen schudt, lezen van wat je eigenlijk al had vermoed, werkt bij Accord juist onthutsend: het koloniale verleden is inderdaad zo wreed als je je maar kunt voorstellen. Accord toont zich een meester in het beschrijven van agressie, vernedering en onrecht. Er komen akelig gewelddadige scenes in zijn roman voor en je rechtvaardigheidsgevoel wordt regelmatig flink op de proef gesteld. Dat zorgt voor een pageturner.

Hoe meeslepend ook, op één moment stokte voor mij het lezen door het onrecht Maxi aangedaan. Direct lichamelijk geweld kwam er op dat moment niet aan te pas, maar agressiever had de ervaring nauwelijks kunnen zijn. Door mannelijke onwetendheid en bruut paternalisme. Onverwacht en meedogenloos. Tijdens een opmerkelijk intimiderende ondervraging door de koloniale gevangenisdirecteur en nog wat militair gespuis krijgt Maxi een sinaasappelschijfje aangeboden. Ze gaat volledig door het lint: door het onschuldige, kinderlijke verlangen naar een zak sinaasappelen werd ze op dertienjarige leeftijd verkracht. De sinaasappel brengt de kwelling met volle kracht terug en maakt van de ondervraging evenzeer een verkrachting. Tijdens de woedeaanval van Maxi komen haar ondervragers niet verder dan de uiterst gebrekkige constatering: ‘Dat wijf is gék!’ De directeur benadert haar vervolgens op een vaderlijke toon, die een mogelijk verlangen naar ouderwets vaderschap voorgoed de grond inboort.

Tal van andere voorvallen uit Maxi’s leven weten een gevoelige snaar te raken. De wijzen waarop degenen die jarenlang van haar lichaam of van haar groothartige medeleven hebben genoten en haar opzij zetten wanneer hun dat zo uitkomt, zijn af en toe adembenemend en steevast beschamend. Dergelijke gebeurtenissen bevatten onvermijdelijk ook sociale kritiek à la Charles Dickens. Bij hem loopt het voor de hoofdpersoon uiteindelijk nog goed af, gegeven hun goede inborst. Die had Maxi ook, maar we leven ruim een eeuw na Dickens en weten dat een deugdzaam leven niet op voorhand ook zaligmakend is aan deze zijde van de dood, zeker niet in de voormalige koloniën.
De naoorlogse Caribische literatuur wordt gestut door romans die dit op indringende wijze illustreren. Accord voegde daar De koningin van Paramaribo aan toe. Hij wist Maxi Linder echter van een motyo tot een moderne klassieker te verheffen. Hierdoor wordt een stereotypisch verwachtingspatroon uiteindelijk toch pijnlijk verrassend ondermijnd. Een land behoeft schrijvers om mensen de grandeur te geven, die ze verdienen.

Voor foto’s van Surinaamse vrouwen, waaronder Maxi Linder (als laatste in de lange rij), zie ‘Vrouwen van Suriname / Oema foe Sranan’ op de website Buku – Bibliotheca Surinamica / A blog about books on Suriname & more. De nalatenschap van Accord wordt mede levend gehouden door de Clark Accord Foundation.

NOTE: Meer over de letteren in ‘de West’ in het komende nummer van Nieuw Letterkundig Magazijn (een uitgave van MdNL), verschijnt tweede helft mei 2017

Bron: http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/van-motyo-tot-moderne-klassieker/ 

Bron: Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (MdNL; geplaatst 24 april 2017).

Exclusieve aanbieding

WORD VRIEND VAN CLARK ACCORD EN ONTVANG TWEE BOEKEN!
In mei 2016 is de 32e druk van “de Koningin van Paramaribo” van Clark Accord opnieuw uitgegeven ter gelegenheid van Accords vijfde sterfdag.
Speciaal voor deze gelegenheid krijgen de eerste 50 donateurs bij een bijdrage vanaf Euro 50: een exemplaar van de Koningin van Paramaribo van Clark Accord en een exemplaar van Titus van Karin Amatmoekrim.

Vriend van Clark Accord Foundation

Vijfde sterfdag van Clark Accord

Alfabet Soep

Sori Yu Talenti Award 2016

Zesde Clark Accord Lezing

De koningin van Paramaribo in beeld

CBK Zuidoost organiseert in het kader van de 5de sterfdag van Clark Accord en de 32ste herdruk van zijn populaire boek De koningin van Paramaribo op 23 april de wedstrijd De koningin van Paramaribo in beeld. Deelnemende kunstenaars maken aan hand van het boek De koningin van Paramaribo tweedimensionaal werk. Een jury kiest 3 werken uit;; deze zijn te zien in de tentoonstelling Mijn Kunst 2016 in CBK Zuidoost (16 juli t/m 27 augustus).

Aan dit participatieproject kan iedereen meedoen: amateur en professional. Men kan het werk thuis of in het eigen atelier maken, maar CBK Zuidoost biedt geïnteresseerden ook de gelegenheid om op 23 april deels in werkplaats van CBK Zuidoost aan hun object te kunnen werken. Patricia Kaersenhout is de gastvrouw op deze dag. Kunstenaars die het werk thuis gemaakt hebben zijn van harte welkom in de werkplaats om 14 uur. Zij doen dan ook mee aan de wedstrijd.

Wedstrijd De koningin van Paramaribo in beeld
Wanneer: zaterdag 23 april van 10:30 tot 15 uur
Werkplaats CBK Zuidoost, Heesterveld 1, Amsterdam

Deelnemers: meld u aan bij Delano Mac Andrew, 020 25 25 401,
d.mac.andrew@amsterdam.nl

Uitnodiging 6e jaarlijkse Clark Accord Lezing

Keynote speaker Jerry Dewnarain
Datum: Woensdag 11 mei 2016 | Tijd: 19.30 uur | Restaurant Spice Quest
Dr. Nassylaan 107 Paramaribo | Tel. 520747

De Clark Accord Foundation nodigt u uit voor de zesde jaarlijkse Clark Accord Lezing die georganiseerd wordt ter gelegenheid van het feit dat de schrijver Clark Accord, vijf jaar geleden is heengegaan.

Thema voor dit jaar is ‘Winti in de literatuur.’ Keynote spreker Jerry Dewnarain, docent Moderne Letteren en Nederlands Hij zal de visie van de schrijvers onderandere Edgar Cairo, Johanna Schouten-Elsenhout, Julien Zaalman op dit thema belichten.

Debat
Een panel, bestaande uit theoloog Johan Roozer, de schrijvers Robby Parbirsing (Rappa), Tessa Leuwsha en Julien Zaalman, zal met elkaar en de zaal in discussie gaan over het thema ‘Winti in de literatuur’. De discussieleider is de politcoloog Giwani Zeggen.

Voordracht, muzikaal en theatraal intermezzo. Leesvoordracht door de winnaars van de Clark Accord Sori Yu Talenti Schrijfwedstrijd. Muzikaal intermezzo van Naks Wan Rutu, Liesbeth Peroti, Rachidi Sanches en Venessa Gravenbeek. Marina Pinas verzorgt een bijzonder intermezzo in de vorm van een kort theaterstuk van de monoloog “De koningin van Paramaribo (De gevallen vrouw bestaat niet)” gebaseerd op Accords beroemde debuutroman.

In Tolin Alexanders theatrale bewerking staat de vrouwelijke seksualiteit centraal.
De presentatie is in handen van Rosita Leeflang.

De toegangsprijs bedraagt SRD 75,00 incl. een drankje en een aperitiefje. Met uw bijdrage steunt u ook het werk van de Stichting CLARK ACCORD FOUNDATION. 
In verband met het beperkte aantal plaatsen adviseren wij u tijdig te reserveren teneinde teleurstelling te voorkomen.
Inschrijving verplicht via caf_pr@hotmail.com of 033085/8714894.

Meer informatie over de lezing vindt u op www.clarkaccordfoundation.nl.
FB: ‘lustrumviering Clark Accord.’

Met dank aan
Clark Accord Foundation Suriname en Nederland, Nijgh Van Ditmar, Spice Quest, familie Accord en vrienden van Clark Accord.

Meer info kunt u opvragen bij Mavis Accord: caf_pr@hotmail.com

Uitnodiging 40 jaar Surinaamse literatuur


In de reeks Read & Eat programmeert Imagine IC samen met Soep! Gewoon Soep! een literair evenement over 40 jaar onafhankelijkheid Suriname. Onder genot van een soepje, luistert u op woensdag 16 december vanaf 19.00 uur naar Dorothy Blokland en andere bekende Amsterdammers. Zij lezen fragmenten voor uit boeken van schrijvers die Clark Accord hebben geïnspireerd zoals Edgar Cairo en Robin Raveles(Dobru). Maar ook uit werk van schrijvers zoals Astrid Roemer, Thea Doelwijt, Anil Ramdas, Shrinivási en Michaël Slory zal worden voorgelezen. Presentatie is in handen van Stacey Esajas (het NTR programma Slavernij Voorbij). Cheyenne Toney (The Voice of Holland) geeft een speciaal optreden. Toegang is gratis. Inloop vanaf 18.30 uur.

Gelet op het aantal beschikbare zitplaatsen, graag aanmelden vóór 14 december via info@imagineic.nl.

In 2011 overleed op vijftigjarige leeftijd de auteur Clark Accord. Accord was naast een gevierd schrijver ook een pleitbezorger van grotere zichtbaarheid van Surinaamse verhalen in Nederland. Read & Eat, een literair event met soep, is een concept waar mensen met elkaar eten en (voor)lezen. Read and Eat is onderdeel van de Imagine IC tentoonstelling ‘De betekenis van 25 november 1975’ met spullen en verhalen over 40 jaar onaf-hankelijkheid. Bekijk de tentoonstelling in het buurtarchief Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost tot 24 december te zien op de vloer van OBA Bijlmercentrum.

In Read & Eat wordt voorgelezen uit werken van schrijvers die in de afgelopen 40 jaar hebben geschreven over de Surinaamse onafhankelijkheid. De voorlezers zijn een mix van jong en oud en hebben een link met wonen of werken in Amsterdam Zuidoost. Onder het genot van een kopje soep luistert u onder ander naar Dorothy Blokland, Kitty Balker, Arthur Cairo, Marian Duff, Dherl Deekman, Glynis Terborg, Ingrid Rais en Urwin Vyent. Na het voorlezen, worden zij ook kort geïnterviewd over de gekozen voorgelezen fragmenten. Clark Accord’s posthume roman Plantage d’ Amour zal op deze avond ook verkrijgbaar zijn. 

Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. Bijlmer Meer is een archief van de buurt gepresenteerd in de Vitrine van Zuidoost. De tentoonstelling ‘De betekenis van 25 november 1975’ is een mini presentatie van spullen en verhalen uit de archieven van Imagine IC en Tropenmuseum over 40 jaar onafhankelijkheid Suriname met. Read & Eat is een event in samenwerking met Soep! Gewoon Soep! de organisatie van Liesbeth Accord, zus van Clark Accord.

PRAKTISCHE INFO
Adres: Frankemaheerd 2
1102 AN Amsterdam
(Boven OBA Bijlmer-Centrum)Datum en tijd:
16 December
Van 19:00 tot – 21.00 uur.
Inloop 18:30 uurGratis toegang.
Hapjes en drankjes aanwezig.

Theatermaakster Dorothy Blokland start Read & Eat met een fragment uit Shirley uit Allochtonië van Clark Accord.
Marian Duff leest voor uit gedichten-bundel ‘Ik zal zingen om de zon te laten opkomen’ van Michaël Slory.

Theaterstuk: De koningin van Paramaribo – Dorothy Blokland

De koningin van Paramaribo (Vorstproductie) (première)
Dorothy Blokland
Vrijdag 17 april

Dorothy Blokland studeerde in 2014 af als theatermaker en docent aan de Academie voor Theater van FHK Tilburg. Als geboren en getogen Surinaamse is haar culturele achtergrond belangrijk.

Bij het Rotterdams Wijktheater werkte ze met jongeren wiens aangrijpende persoonlijke verhalen smakelijk en sfeervol in voorstellingen werden omgezet met ook weer als leidraad hun culturele erfgoed; weten waar je vandaan komt en dit trots met je mee dragen.
Haar drijfveer ligt in de noodzaak verhalen te vertellen.

In De koningin van Paramaribo laat ze de kracht van de vrouwelijke seksualiteit zien. Ze vertelt het verhaal van Maxi Linder, één van de bekendste Surinaamse hoeren uit de jaren ’50. En één die openlijk met haar seksualiteit te koop liep wat voor veel ophef zorgde in het koloniale Suriname van die tijd; deze hoer deed het niet alleen voor het geld…!
Deze unieke vrouw, haar verhaal en speciale seksuele kunsten worden op excentrieke wijze neergezet. Het publiek krijgt een hunkerende vrouw te zien die hen vanaf het begin vastpakt en pas loslaat als zij haar verhaal verteld heeft.

‘Mi gudu hoeveel geld heb je, want ik ben de enige hoer in heel Paramaribo die de truc met de sigaar machtig is… de details heb je nog van mij te goed, op een ander moment.’

Concept en spel Dorothy Blokland, naar het boek De Koningin van Paramaribo van Clark Accord, regie-assistentie Raisa Melo Fortes, coaching Paul de Bruyne.

Bron: http://www.denwevorst.nl/programma/$ID_6581/dorothy-blokland/

Vijfde Clark Accord Lezing

WAT:
Maandag 11 mei is de vijfde Clark Accord Lezing in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De inloop is vanaf 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur.

THEMA:
Een samenleving bouwt voort op het gemeenschappelijke erfgoed, de samengeperste nalatenschappen van zijn kunstenaars. Het is het weefgetouw dat het kleed vormt welke zich om de pilaren van de maatschappij drapeert. De samenleving vleit zich erin neer. Maar waar ligt de verantwoordelijkheid voor conservering van erfgoed welke voor de geschiedenis van een samenleving cruciaal is

GASTSPREKERS/GASTOPTREDENS:
Denise Jannah, Liesbeth Accord, Roy Ristie, Jason Watkin en anderen.

TOEGANG EN RESERVEREN
Toegangsprijs is 5 euro p.p. en vooraf reserveren is vereist en noodzakelijk. Dit kan via de volgende link: http://www.oba.nl/activiteit.accord.html.

Sori Yu Talenti Award 2015

Read & Eat Benefiet Diner Paramaribo

Op vrijdag 6 maart 2015 organiseert de stichting Clark Accord Foundation in Suriname een bijzondere benefiet avond, met diner en Jazz muziek.

Op deze Read & Eat-avond zullen verschillende Surinaamse schrijvers die hun sporen hebben verdiend op nationaal en internationaal gebied, fragmenten voorlezen uit het werk van collega-schrijver Clark Accord, auteur van o.a. de bestseller “De koninging van Paramaribo”, “Tussen Apoera en Oreala”, “Bingo”, “Shirley in Allochtonië”, “Met eigen ogen” en de postuum verschenen roman “Plantage `d Amour”.

Onder het genot van een culinair driegangenmenu, zullen de gasten luisteren naar de voordrachten van een reeks bijzondere Surinaamse schrijvers, waaronder Cynthia McLeod, Tessa Leeuwsa, Alida Neslo, Gerrit Baron, Hilli Arduin, Arlette Codfried. Ook zullen de winnaar van de Sori Yu Talenti schrijfwedstrijd 2014 voorlezen. De avond wordt omlijst met jazzmuziek van Liesbeth Peroti.

De opbrengst van de avond is bestemd voor het jaarlijkse schrijf- en scholenprogramma van de C.A.F.S. De benefit vindt plaats in het Cornerhouse aan de Waterkant, op vrijdag 6 maart van 18:00 tot 21:00 uur.

Wilt u dit event niet missen dan mag u zich vóór 15 februari registeren via caf_pr@hotmail.com of mobiel 08714894 /08109171.

Jubileumjaar ‘De Koningin’ eindigt in Cuba

Op 25 januari 2014 was het precies 15 jaar geleden dat Clark Accord debuteerde met “De Koningin van Paramaribo”. De CAF in Nederland en in Suriname heeft dit jubileum een vol jaar gevierd, van 25 januari 2014 tot en met 25 januari 2015. Op diverse plekken in de wereld is voorgelezen uit het boek. Het eerbetoon aan Clarks werk in Cuba, waar werd voorgelezen uit de Spaanse versie van de roman, geldt als het hoogtepunt van het jubileumjaar. De CAF wil iedereen die heeft bijgedragen, van harte bedanken voor hun inzet.

Column Rashid Novaire over Plantage d’Amour

Rashid Novaire, schrijver van o.m. Maisroest, Het lied van de rog en Afkomst, bezocht de scholengemeenschap Reigersbos in Amsterdam Zuidoost. Daar werd door Liesbeth Accord een les over Clark Accords roman Plantage d’Amour gegeven. Zijn indrukken van de les, en de leerlingen, vatte Novaire in een korte column over literatuur en verwantschap.

Ik ben het niet

Achteraf, toen ik in de metro van Reigersbos naar mijn huis terugreed en ik in de schemering de flats van Zuid-Oost passeerde, massief en ietwat dreigend, bijna alsof het grote honden waren, naar achteren getrokken door onzichtbare lijnen, was ik teleurgesteld in mezelf dat ik niet meteen een lijstje met namen had gemaakt van de kinderen die aanwezig waren geweest bij de leesclub op het SGR. Een stuk of zeven á acht leerlingen. Een konmakandra. Om te spreken. Over een boek en een leven. Over Plantage d’amour. Over het leven van Clark Accord. Ze hadden zulke sprankelende vragen gesteld. Ze waren op natuurlijke wijze zo nieuwsgierig geweest.

Ik had hun namen gelijk willen memoriseren. Nu bleef ik achter met de schoonheid van hun anonieme gezichten. 

Ik had Liesbeth Accord gemaild met het verzoek te komen vertellen over een schrijver in de familie. Ietwat laat was ik. Liesbeth Accord was al begonnen te vertellen. Ik kwam binnen in het klaslokaal en voelde me opgenomen in een gewijde stilte waarin de woorden van mevrouw Accord die de namen opnoemde van het succesrijke oeuvre van haar broer zachtjes uitwaaieren. 

Ze gaf ook een zwart-wit foto door van een familie in Suriname. De familie Accord. De foto werd doorgegeven en alle leerlingen van de leesclub konden raden wie de schrijver was en wie de zus was van de schrijver. Ik had vragen voorbereid over het boek. 

Over Watramama, over voorouder rituelen en de woorden waarmee slavernij wordt aangeduid, woorden die eer doen aan verleden en geleden tijd of die tijd juist opnieuw oproepen door neerbuigende frasen. 

Maar tegen een foto kan een vraag niet op. 

Ik kijk naar de voorovergebogen gestalte van Liesbeth Accord en naar de aandacht waarmee de kinderen gezichten herkennen, vergelijkend, zich richtend op het smartboard met Clark’s ravissante verschijning en de rij kinderen in de tropen, zoveel jaar geleden. 

Ja, dat is Clark. Ja, dat is Liesbeth.

De kinderen raden goed. Ik wil me onderdompelen in de glans op hun mooie gezichten.

Liesbeth Accord vertelt kalm en waardig over hoe dit boek, deze roman over Kenneth en Nadira, over het land van de navelstreng, over een zwarte man die in Nederland woont en naar Suriname terugkeert na vele jaren, in de angst voor arrogante Bakra te worden versleten, tot stand is gekomen in een race tegen de tijd, tegen de dood in.

‘Hoe voelt het als je weet dat je een boek misschien niet kan afmaken omdat je doodgaat?,’ dat is de vraag die in de lucht hangt. 

De vraag die ons in feite over de tijd heen tilt, naar herinneringen, naar de café’s van het centrum van Amsterdam waar Clark werd omhelsd, naar de weelderige planten in de paarse schaduw van de avondzon op Plantage Berlijn waarover hij schreef. 

Naar alle details die de bladspiegel van het boek beroeren; het ijs in de fles om de dorst te lessen, naar de Kakantri, naar de Coromantijn die in vogels veranderen, naar het hart van een schrijver dat het niet lang meer houdt maar nog wil getuigen van alles wat erin leeft.

Het was een gewone winterdag buiten, maar de aandacht van de kinderen geeft de Nederlandse grijsheid een nieuwe gloed.

Ze kijken naar Liesbeth Accord en vragen zich af hoe het is om de zuster van een schrijver te zijn.

Dit is ongeveer wat een meisje zei met oplichtende ogen; ‘Kon u in zijn hoofd kijken en dachten jullie dan dezelfde dingen?’ 

Dit is wat ik denk: dezelfde dingen, doorstromen door tijd en geschiedenis zoals Clark Accord wilde doen in zijn onvoltooide roman, verbanden leggen die de geschondenheid en de kracht van onze voorouders tonen. 

Dat is wat literatuur kan doen. Dat is wat de leerlingen van het SGR opzoeken in hun vrije tijd en waarom ze zich hebben toegelegd op het lezen van Plantage d’amour.

Zodat, als iemand hen vraagt waar de afstandelijkheid en de onrust vandaan komt die de samenleving soms zo gijzelt, ze kunnen antwoorden;

“Ano mi – ik ben het niet.”

Of ik ben het soms.

Maar ik lees verder.    

                                                                                     Rashid Novaire 

5e Clark Accord Lezing

keynote speaker Denise Jannah
presentatie door Taraq Hok-Ahin

maandag 11 mei 2015
19:30 uur
Openbare Bibliotheek Amsterdam

***

Met veel genoegen nodigt de Clark Accord Foundation u uit voor de vijfde Clark Accord Lezing.
Clark Accord was als schrijver van grote betekenis voor de Surinaamse en de Surinaams-Nederlandse gemeenschap. Als geen ander wist hij de noodzaak tot emancipatie en de vergroting van het zelfbewustzijn voor het voetlicht te brengen.

Ter ere van zijn nagedachtenis wordt er tijdens deze avond de vijfde Clark Accord Lezing gegeven.

Met het uitroepen van de Clark Accord Lezing geeft de organisatie jaarlijks een podium aan inspirators van verschillende pluimage, die passie en betrokkenheid tot een kernwaarde van het leven hebben gemaakt. Dit om vooral in de geest van Clark Accord, het engagement en de liefde voor de mensheid te verspreiden.

Thema voor dit jaar is het gemeenschappelijk cultureel erfgoed; wie is verantwoordelijk voor het behoud ervan? Keynote speaker is de beroemde jazz zangeres Denise Jannah. Andere bijzondere gasten zijn: Dorothy Blokland, Michelle David, Esme Dekker, Billie Maluw, Timothy Martens, Roy Ristie en Diederik Samwel.

***

Denise Jannah

Denise Jannah is internationaal vermaard als jazz zangeres. In haar lezing zal ze ingaan op het belang van het beheren van maatschappelijk relevant erfgoed, de rollen die familie en maatschappij daarin hebben en wat zij persoonlijk hoopt dat men van haar doorgeeft als zij er niet meer is.

Paneldiscussie

Een panel bestaande uit o.a. D66-politicus en ondernemer Roy Ristie, schrijver en journalist Diederik Samwel zal met elkaar en de zaal in discussie gaan over het thema cultureel erfgoed en verantwoordelijkheid.

Column voordracht, Theatraal en muzikaal intermezzo

Column voordracht van Timothy Martens, winnaar van de Clark Accord Column Award. Muzikaal intermezzo van Awidya, Michelle David, Billy Maluw en Esme Dekker. De jonge theatermaakster Dorothy Blokland verzorgt een bijzonder intermezzo in de vorm van een kort theaterstuk van de monoloog “De koningin van Paramaribo (De gevallen vrouw bestaat niet)” gebaseerd op Accord’s debuutroman.

***

Vijfde Clark Accord Lezing met Denise Jannah
maandag 11 mei 2015 – 19:30 uur
Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokkade 143
De toegang bedraagt 5,- euro. In verband met het beperkte aantal plaatsen adviseren wij u tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen.
Inschrijving via http://www.oba.nl/activiteit.accord.html
Meer informatie over de lezing vindt u op www.ClarkAccordFoundation.nl
facebook Vijfde Clark Accord Lezing

Met dank aan

Clark Accord Foundation, Bijlmerparktheater, MAFB, Nijgh en van Ditmar,
Openbare Bibliotheek Amsterdam, SLAA, familie Accord en vrienden van Clark Accord
___________________________________________________________________________________
Voor meer informatie neemt u contact op met: info@ClarkAccordFoundation.nl 

Actueel

Een voorspoedig en Literair 2015 toegewenst!

De Clark Accord Foundation dankt een ieder die het afgelopen jaar zijn bijdrage heeft geleverd, in welke vorm dan ook, om het literair erfgoed van  Clark Accord aan in het bijzonder jongeren over te kunnen dragen. Wij rekenen ook weer in 2015 op uw steun.

Namens het bestuur

De voorzitter

Mavis Accord

___

Read & Eat met Liesbeth Accord; 14 december in Purmerend
Op zondag 14 december leest Liesbeth Accord voor uit het werk van wijlen haar broer Clark. Bezoekers van Openbare Bibliotheek Purmerend kunnen naar haar luisteren en tegelijkertijd genieten van een huisgemaakte Surinaamse soep.

Het programma begint om 13:30 in de Bibliotheek Waterland (Waterlandlaan 40). Inschrijven kan via de site van de bibliotheek; http://www.bibliotheekwaterland.nl/home.html


De koningin van Paramaribo tot leven gewekt in Amsterdam [20 mei 2014]
Maxi Linder, oftewel ‘De koningin van Paramaribo’, deed afgelopen zondag weer even van zich spreken in Amsterdam. En met haar de schrijver Clark Accord die vijftien jaar geleden het leven van de beroemdste prostituee van Suriname vastlegde in de gelijknamige roman.

Tijdens het festival ‘De Groene Boulevard’ lazen onder meer actrice Helen Kamperveen, Pvda-Kamerlid Tanja Jadnanansing en uitgever Vic van der Reijt passages voor uit het boek waarvan sinds 1999 ruim 120 duizend exemplaren over de toonbank gingen. Het is daarmee een van de populairste boeken over Suriname.

[Presentator Juan Wells en Tanja Jadnanansing tijdens het voorlezen op het festival]

De roman ‘De koningin van Paramaribo’ is gebaseerd op het levensverhaal van Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg (1902-1981), zoals Maxi Linder in werkelijkheid heette. Vanuit verschillende perspectieven komt tot uiting hoe ze in ‘het leven’ terecht kwam en zich halverwege de vorige eeuw ontwikkelde tot een van de rijkste en meest invloedrijke personen van het land. Ze had ‘cliënten’ tot in de hoogste kringen van bestuur, politiek en bedrijfsleven. Ze zou berooid aan haar einde komen, omdat ze vrijwel al haar geld uitgaf aan goede doelen. Vooral aan de opvang en scholing van ontheemde en kansloze kinderen en jongeren.

De voorleessessie werd georganiseerd door de Clark Accord Foundation die kort na Accords dood in 2011 werd opgericht. De stichting houdt jaarlijks een lezing en schrijfwedstrijden, in zowel Nederland als Suriname. Deze activiteiten sluiten volgens zus en bestuurslid Liesbeth Accord goed aan op het gedachtengoed van Clark: ‘Zijn gevleugelde woorden waren: “Ik wil niet onder een steen gevonden worden. Men moet weten dat ik op deze aarde heb rondgelopen.” So we keep him in our heart, alive and kicking. Volgens mij zal hij nu weer een hoop te roddelen hebben daarboven.’

De manifestatie vond plaats aan het Weesperplein in Amsterdam, niet ver van de plaats waar Accord in 1998 het manuscript voor de roman inleverde bij zijn uitgever. Op het Waterlooplein trok hij vervolgens samen met zijn zus Irma een fles campagne open om alvast het succes te vieren. Clark Accord overleed in het voorjaar van 2011 aan de gevolgen van maagdarmkanker.

[Diederik Samwel]