Missie en Contact

De Clark Accord Foundation vraagt aandacht voor de literaire erfenis van Clark Accord als cultureel erfgoed. Daartoe wordt elk jaar een deskundige (bijvoorbeeld een wetenschapper, kunstenaar of schrijver) uitgenodigd de Clark Accord Lezing te verzorgen, afwisselend in Nederland en in Suriname. Het onderwerp van de lezing zal jaarlijks verschillen, maar uitgangspunt is steeds een van de kernwaarden van de CAF; literatuur, emancipatie en geschiedenis.

Een ander belangrijk doel van de CAF is om vooral ook jongeren en ‘nieuwe’ doelgroepen aan te spreken. Jong schrijverstalent krijgt met name een podium door de jaarlijks terugkerende column wedstrijd, die in samenwerking met scholengemeenschap Reigersbos georganiseerd wordt.

De CAF wil een even scherp oog hebben voor wat er ‘op straat’ leeft, als Clark Accord als schrijver altijd heeft gehad. Het doel is om een platform te bieden ter profilering van jong schrijverstalent, de liefde voor literatuur breder te verspreiden door moeilijk bereikbare groepen aan te spreken en om vernieuwende ideeën over literatuur en maatschappij te verspreiden.

De Clark Accord Foundation staat open voor interessante samenwerkingsverbanden. U bent welkom om contact met ons op te nemen via info@ClarkAccordFoundation.nl 

Vriend van de Clark Accord Foundation!

Wie was Clark
Clark Accord (Paramaribo, 6 maart 1961 – Amsterdam,11 mei 2011) was een succesvol schrijver en publicist. Accords debuutroman De koningin van Paramaribo verkocht meer dan 120.000 exemplaren en werd uitgebracht in Duitsland, Spanje, Latijns Amerika en Finland. In 2000 herschreef Accord het boek tot een theatermonoloog. Het stuk werd geregisseerd door John Leerdam, en gespeeld door Helen Kamperveen in de hoofdrol van Maxi Linder. Momenteel wordt het stuk gespeeld door een tweedegeneratie theatermaker/actrice Dorothy Blokland.
Naast zijn werk als schrijver startte Accord tevens een maaltijdenproject op in Suriname, vergelijkbaar met het Nederlands Tafeltje-dek-je. Hij was medeoprichter van de Stichting Sunshiptree, een productiehuis voor de Nieuwe (multiculturele) Nederlander met diversiteit als inspiratiebron. Accord was zijn tijd ver vooruit en agendeerde met het programma Black inc issues relevant voor de Nieuwe Nederlander.
Clark Accord was een bruggenbouwer. Met o.a. zijn columns in het Parool probeerde hij een brug te slaan tussen de verschillende etnische groepen in Nederland. En tussen Nederland en Suriname. Met de koningin van Paramaribo heeft hij Suriname positief op de kaart.
Clark Accord ontving in 2007 de Bronzen Stier award, voor Kunst en Cultuur van de Surinaamse gemeenschap in Nederland. In 2011 werd hij onderscheiden met de ere-orde van de Gele Ster namens de President van Suriname. Ook kende de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels hem het Ereteken van Verdienste toe.
Accord overleed op 50-jarige leeftijd in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis aan maag-darmkanker.

Waarom Vrienden van de Clark Accord Foundation
Om het gedachtengoed van Accord levend te houden willen we jaarlijks een evenement of een lezing organiseren. Daarvoor is geld nodig. U kunt daaraan bijdragen door jaarlijks een vast bedrag over te maken aan de Clark Accord Foundation.

Wat krijgt u daarvoor?
– Gratis deelname aan de jaarlijkse Clark Accord Lezing;
– Als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en bijeenkomsten;
– Uw naam wordt op de website van de stichting gepubliceerd als ambassadeur van het gedachtegoed van Accord.
– Bij een bijdrage vanaf Euro 50 ontvangt u een boek van Accord.
– En bovenal: u draagt bij aan het in stand houden van Accords gedachtengoed.

Hoe doet u mee?
Maak uw bijdrage over op
bankrekeningnummer NL15 TRIO 0254 717 985
t.n.v. Stichting Clark Accord Foundation
onder vermelding van uw naam en email-adres.

Wij houden u dan op de hoogte!
Alvast bedankt en hartelijke groet!
Het bestuur van de Clark Accord Foundation

Bestuur

Steve Montroos (1961) heeft als core business een Administratie & Advieskantoor annex een Vergader- en presentatieruimte en houd zich verder bezig met beleggingen in vastgoed. (www.montroos.nl) Heeft meer dan 33 jaar ervaring in accountancy en belastingen, waarvan inmiddels meer dan 22 jaar als ondernemer. Steve voelt zich zeer vereerd dat hij gevraagd is door Liesbeth Accord om als penningmeester van de Stichting een bijdrage te mogen leveren aan het waarborgen en laten voortleven van de herinneringen aan Clark Accord ter inspiratie voor huidige en toekomstige generatie.

Karin Amatmoekrim (1976) is schrijver en letterkundige. Ze publiceerde meerdere romans, waaronder Het gym (Prometheus, 2011) en De man van veel (Prometheus, 2013). Amatmoekrim ziet in het werk van Clark Accord een belangrijke bijdrage aan de postkoloniale literatuur. Als vriendin draagt ze zijn nalatenschap bovendien een warm hart toe. Ze is bestuurslid van de CAF. www.AmatMoekrim.com

Oriville Breeveld is een muzikant, producent en componist. Met zijn bedrijf The Groove Group schrijft hij succesvolle nummers voor tv, radio en andere artiesten. Ook richtte hij Vitamine V op; een platform dat mannen inspireert en aanspreekt op hun verantwoordelijkheid als vader. Breeveld is bestuurslid van de CAF. OrvilleBreeveld.com

Monnique Accord-Okonkwo (1974). Als nicht van Clark Accord, draag ik graag bij aan het onder de aandacht brengen van zijn erfgoed. Hiermee Draag ik bij aan de literaire ontwikkeling van onze kinderen. In het dagelijks leven werk ik als project coördinator in duurzame projecten. Ze is bestuurslid van de CAF.

Liesbeth Accord, zus en literair erfgename van Clark Accord, is de beschermvrouwe van de Clark Accord Foundation. Accord gaf de aanzet voor oprichting van de CAF vanuit de wens om het werk van haar broer onder de aandacht van de mensen te blijven brengen.

Rechtsvorm

Stichting Clark Accord Foundation staat bij de Kamer van Koophandel geregistreerd met het KVK nummer 55290027.
Oprichting 11 mei 2012
Rechtsvorm Stichting
Status Actief
KvK-nummer 55290027